אברהם מכניס אורחים
הסיפור של אברהם ושלושת המלאכים שבישרו על לידת יצחק הוא סמל מרכזי לערך של הכנסת אורחים במסורת היהודית. |
וַיֵּרָא אֵלָיו ה' בְּאֵלֹנֵי מַמְרֵא וְהוּא יֹשֵׁב פֶּתַח הָאֹהֶל כְּחֹם הַיּוֹם.
וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא וְהִנֵּה שְׁלֹשָׁה אֲנָשִׁים נִצָּבִים עָלָיו וַיַּרְא וַיָּרָץ לִקְרָאתָם מִפֶּתַח הָאֹהֶל וַיִּשְׁתַּחוּ אָרְצָה.
וַיֹּאמַר: אֲדֹנָי, אִם נָא מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ אַל נָא תַעֲבֹר מֵעַל עַבְדֶּךָ.
יֻקַּח נָא מְעַט מַיִם וְרַחֲצוּ רַגְלֵיכֶם וְהִשָּׁעֲנוּ תַּחַת הָעֵץ.
וְאֶקְחָה פַת לֶחֶם וְסַעֲדוּ לִבְּכֶם אַחַר תַּעֲבֹרוּ כִּי עַל כֵּן עֲבַרְתֶּם עַל עַבְדְּכֶם וַיֹּאמְרוּ כֵּן תַּעֲשֶׂה כַּאֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ.
וַיְמַהֵר אַבְרָהָם הָאֹהֱלָה אֶל שָׂרָה וַיֹּאמֶר:
מַהֲרִי שְׁלֹשׁ סְאִים קֶמַח סֹלֶת לוּשִׁי וַעֲשִׂי עֻגוֹת.
וְאֶל הַבָּקָר רָץ אַבְרָהָם וַיִּקַּח בֶּן בָּקָר רַךְ וָטוֹב וַיִּתֵּן אֶל הַנַּעַר וַיְמַהֵר לַעֲשׂוֹת אֹתוֹ.
וַיִּקַּח חֶמְאָה וְחָלָב וּבֶן הַבָּקָר אֲשֶׁר עָשָׂה וַיִּתֵּן לִפְנֵיהֶם וְהוּא עֹמֵד עֲלֵיהֶם תַּחַת הָעֵץ וַיֹּאכֵלוּ.
בראשית, פרק יח, פסוקים א-ח


שרה עקרה ולא ילדה. אברהם כורת ברית עם אלוהים, ואחריה הוא מקבל הבטחה ששרה תלד בן. אל ביתו באים שלושה אנשים, אורחים לא מוכרים, ומבשרים לו כי בתוך שנה תלד שרה בן. קבלת האורחים המתוארת נעשית בלא שידע אברהם מי האורחים ומה מטרתם.
אפשר ללמוד מהתיאור של אברהם ואורחיו כללים רבים על קבלה ראויה של אורחים בבית.
חז"ל סיפרו שאוהלו של אברהם היה פתוח לכיוונים שונים, תיאור המזכיר את האמירה מפרקי אבות "יהי ביתך פתוח לרווחה" (מסכת אבות, א, ה). הביקור נעשה ימים ספורים לאחר שאברהם נימול (בראשית יז, כו), ולכן ניתן להניח שהוא עדיין היה חלש ולא היה במיטבו. מזג האוויר היה חם, ובכל זאת אברהם רץ לקבל את שלושת האורחים, מבקש ומתחנן שיתארחו אצלו. הכול נעשה בהתלהבות ובזריזות, כפי שמעידים הפעלים "וירץ" ו"וימהר" שחוזרים כמה פעמים בסיפור. אברהם דואג לכל צורכי האורחים בלי שיצטרכו לבקש דבר.
נוסף על הצרכים הפיזיים (רחיצה, מנוחה בצל, אוכל) הוא יושב אתם ומארח להם לחברה: "וְהוּא עֹמֵד עֲלֵיהֶם תַּחַת הָעֵץ" (בראשית יח, ח).
התקופה שלנו שונה לגמרי, ואיננו נוהגים להכניס אנשים זרים לבית, ובכל זאת אפשר ללמוד רבות מהסיפור על אירוח והכנסת אורחים: החשיבות לארח בהתלהבות, להבין את צרכיו של האורח בלי שיצטרך לבקש, להיות נדיבים באירוח, לא רק לדאוג לאוכל ולשתייה אלא גם לארח לחברה לאורח ועוד.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- חשבו על מקרה שבו התארחתם אצל חבר, חברה או קרובי משפחה והאירוח היה מוצלח. בזכות מה לדעתכם היה האירוח מוצלח?
- ספרו לתלמידים שהאירוח אינו תמיד פשוט, והוא דורש מאמצים. אין הוראות או הנחיות לאירוח, אך אפשר ללמוד הרבה מאברהם אבינו שאירח אנשים באוהלו.
- הציגו לתלמידים את הטקסט המקראי, וקראו את הפסוקים יחד. על התלמידים לסמן את הפעולות שעשה אברהם כדי לארח את אורחיו.
- לחלופין אפשר לספר את כל הסיפור בגוף ראשון מפי אחד המלאכים, כמובן בלבוש מתאים (גלימה, מקל ובגדים מעט מאובקים): "שלום, חברים… הגעתי ממרחקים, אפשר לנוח קצת? להתארח אצלכם? מצוין. זה מזכיר לי שפעם, כאשר הלכתי עם שני חברים במדבר, זכינו לאירוח הטוב ביותר שהיה לי…"
- לאחר שקראתם הסיפור בכיתה, אפשר להציע לתלמידים להציג בעצמם את הסיפור כשהם מגלמים את אברהם ושלושת המלאכים. מומלץ לומר לתלמידים לדאוג לתפאורה ותלבושות.
מדברים
- איך אברהם מקבל את האורחים שלו? ציינו את הפעולות שהוא עושה.
- בתיאור של האירוח חוזרת התורה כמה פעמים על הפעלים "וירץ" ו"וימהר" בנטיות שונות. מה אפשר ללמוד מכך על האירוח של אברהם?
- האם לדעתכם האורחים היו מרוצים מהאירוח של אברהם? נמקו.
- מה אפשר ללמוד מהאירוח של אברהם על אירוח של חברים או מכרים אצלנו בבית?
- אילו קשיים עשויים לעלות כאשר אנחנו מארחים? (האורח לא רוצה לעשות מה שאנחנו רוצים, אנחנו משתעממים, לא כל כך יודעים מה לעשות, לפעמים רוצים שהאורח כבר יילך, האירוח דורש מאמץ.) חשבו יחד על רעיונות שיכולים להקל את האירוח.
- האם אתם מעדיפים לארח חברים או להתארח אצל חברים? מדוע?
אפשר גם
- אפשר להציע לתלמידים לערוך רשימת טיפים לאירוח, על סמך ניסיונם כמארחים וכאורחים.
- אפשר להציג לתלמידים צעירים את הסרטון באוהל אברהם, בו יש המחשה של הפעולות השונות שעשה אברהם באירוח שלושת המלאכים.
- אפשר להמשיך בלימוד המשנה יהי ביתך פתוח לרווחה.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.