אהבת עקיבא ורחל
האגדה מספרת על ההקרבה של רחל ועקיבא והמאמצים שעשו כדי להיות ביחד.
עֲקִיבָא הָיָה רוֹעֵה צֹאנוֹ שֶׁל כַּלְבָּא שָׂבוּעַ, שֶׁהָיָה עָשִׁיר.
רָאֲתָה רָחֵל, בִּתּוֹ שֶׁל כַּלְבָּא שָׂבוּעַ, שֶׁעֲקִיבָא צָנוּעַ וּבַעַל מִדּוֹת טוֹבוֹת
וְלָכֵן מָצָא חֵן בְּעֵינֶיהָ.
אָמְרָה לוֹ: אִם אֶנָּשֵׂא לְךָ, תֵּלֵךְ לִלְמֹד תּוֹרָה?
עָנָה לָהּ עֲקִיבָא: כֵּן.
נִשְּׂאוּ בַּסֵּתֶר, בְּלִי לְגַלּוֹת לְאִישׁ.
שָׁמַע זֹאת כַּלְבָּא שָׂבוּעַ, כָּעַס וְאָמַר שֶׁלֹּא יִתֵּן לָהּ אַף מַטְבֵּעַ מִכַּסְפּוֹ, כִּי נִשְּׂאָה לְאִישׁ פָּשׁוּט שֶׁאֵינוֹ יוֹדֵעַ לִקְרֹא וְלֹא לָמַד.
הָיוּ רָחֵל וְרַבִּי עֲקִיבָא עֲנִיִּים וְהָיוּ יְשֵׁנִים בְּמַתְבֵּן (מַחְסָן שֶׁל קַשׁ), עַל עֲרֵמוֹת קַשׁ.אָמַר רַבִּי עֲקִיבָא לְרָחֵל: אִלּוּ יָכֹלְתִּי, הָיִיתִי נוֹתֵן לָךְ יְרוּשָׁלַיִם שֶׁל זָהָב (תַּכְשִׁיט מְיֻחָד בְּצוּרַת יְרוּשָׁלַיִם).
הָלַךְ עֲקִיבָא וְלָמַד תּוֹרָה וְנִהְיָה חָכָם גָּדוֹל.
כְּשֶׁרָאָה זֹאת כַּלְבָּא שָׂבוּעַ, נָתַן לוֹ חֲצִי מִכַּסְפּו.
קִיֵּם עֲקִיבָא אֶת הַבְטָחָתוֹ לְרָחֵל וְעָשָׂה לָהּ תַּכְשִׁיט "יְרוּשָׁלַיִם שֶׁל זָהָב".
על פי תלמוד בבלי, מסכת כתובות, דף סב, עמוד ב–דף סג, עמוד א ; מסכת נדרים, דף נ, עמוד א


רבי עקיבא היה מחכמי התורה הגדולים בתקופת המשנה. על התהליך שבו התחיל ללמוד יש עוד סיפור, ובו מתואר שהוא ראה אבן שנשחקה מהמים, והדבר גרם לו להבין שגם בגיל ארבעים אפשר ללמוד.
על רחל מסופר גם שהיא עודדה את עקיבא לא רק ללכת וללמוד בבית המדרש אף על פי שהיה מרוחק, אלא גם להישאר אצל רבותיו ככל שיידרש. באותם זמנים נסיעה הביתה ממקום רחוק הייתה גוזלת ממנו שבועות של לימוד, ורחל לא רצתה שיוותר עליהם. פעם אחת חזר עקיבא הביתה, ולפני שנכנס שמע אותה אומרת לשכן שאילו עקיבא היה שומע לה, היה נשאר ללמוד זמן כפול מהזמן שלמד עד אז. אמר עקיבא לעצמו: "אם כן, ברשות אני עושה", ולאחר שקיבל את הסכמתה, הסתובב וחזר ללימודו.
לאחר שנים, כשהיה לרב גדול והיו לו אלפי תלמידים, הוא זכר למי עליו להכיר טובה. כאשר שב לבסוף הביתה, באה רחל לקראתו בבגדיה הבלויים, כרעה לרגליו והחלה לנשקו. תלמידיו הרבים לא הכירוה ודחפו אותה משום שחשבו שהיא אישה פשוטה, אך הוא אמר להם: "עזבוה, שלי ושלכם – שלה הוא. כל התורה שכולנו למדנו – בזכותה".
גם אם איננו מבינים צורת חיים זו, הסיפורים האלה מלמדים אותנו על הקרבה למען מטרות שחשובות לבני הזוג, גם אם הם בכל זאת מעוררים את השאלה איפה הגבול בין ויתור לביטול עצמי. היום קל הרבה יותר לנסוע ממקום למקום, אך אפשר לתת לתלמידים דוגמאות מימינו, למשל משפחות שלמות שעוקרות את החיים שלהן לארץ אחרת, הרחק מחברים ומשפחה, לתרבות ולשפה זרה, למען הקריירה של אחד מבני המשפחה או בשליחות המדינה. יש גם אנשים שמרבית עבודתם בארץ אחרת והם חוזרים הביתה רק פעם בכמה שבועות, בכירים בצבא שרואים מעט את משפחתם ועוד. כל אלו הם הקרבות שאם הם נעשים מתוך רצון והבנה משותפים, הם מבטאים את החוזק של האהבה.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- קראו את הסיפור. אפשר להשמיע עיבוד לילדים של שהם סמיט באתר "ספר האגדה".
מדברים
- רחל ויתרה על דברים רבים כשהתחתנה עם רבי עקיבא וכשביקשה ממנו ללכת ללמוד בבית המדרש. על מה ויתרה?
- רבי עקיבא עשה מאמץ מיוחד כדי להתחתן עם רחל. מה היה המאמץ?
- כיצד מעשים אלו מוכיחים את אהבתם?
- רבי עקיבא הכיר טובה לרחל אשתו על כל ויתוריה. הוא אמר שכל מה שהוא ותלמידיו למדו הושג רק בזכותה. לְמה הוא התכוון?
- מדוע היה חשוב כל כך לרבי עקיבא לרכוש לרחל את התכשיט היקר? מה הביע במעשה זה?
- על אילו דברים בני זוג מוותרים לפעמים כדי להיות ביחד? היזכרו במקרה מסביבתכם הקרובה וספרו עליו.
אפשר גם
- אפשר ללמוד את דברי המשנה על "אהבה שתלויה בדבר". שאלו איזה משני הסוגים הוא סוג אהבתם של עקיבא ורחל, ומה המעשים שמוכיחים את זה.
- אפשר ללמד את שירה של דליה רביקוביץ "עקיבא ורחל" שהלחין של מוני אמיריליו וששרה רבקה זוהר.
- אפשר להכיר את אמירתו של רבי עקיבא על הפסוק "ואהבת לרעך כמוך" – שזה כלל חשוב בתורה. הסבירו כיצד מימש עקיבא את הכלל הזה ביחסו לרחל.