אַיֶּכָּה?
במקור שלפנינו רבי שניאור זלמן מלאדי מפרש את השאלה המעט תמוהה ששאל אלוהים את אדם בגן עדן "אייכה?" וטוען שזו שאלה חשובה לכל אדם, בכל מקום.
כשהיה אדמו"ר הזקן רבי שניאור זלמן מלאדי חבוש בבית האסורים, שאל אותו שר הז'נדרמים:* ישנו פסוק המוכר לכל "וַיִּקְרָא ה' אֱלֹהִים, אֶל הָאָדָם, וַיֹּאמֶר לוֹ, אַיֶּכָּה".
וכי לא ידע הקדוש ברוך הוא איה הוא האדם?
אמר לו אדמו"ר: לכל אדם נקצבו ימים ושנים, וראוי שיעשה בהם הטוב, ובכל זמן קורא הקדוש ברוך הוא לכל אדם ואומר לו: אַיֶּכָּה? איה אתה בעולם, מה עשית בשנותיך, האם היטבת למישהו?
על פי הרב ש"י זוין, סיפורי חסידים, כרך 1, עמ' 13-12
פירושי מילים
ז'נדרמים – שוטרים


רבי שניאור זלמן מלאדי (1812-1745) היה מייסד תנועת החסידות חב"ד והאדמו"ר הראשון בשושלת זו.
זהו סיפור על האירוע ההיסטורי שבו האדמו"ר נכלא בכלא הרוסי. השר השואל מוצג כבקי בתורה וקורא את הכתוב בצורת הפשט שבה אנו שואלים "איפה אתה?" כשאנו מחפשים מישהו ואיננו רואים אותו. אבל האדמו"ר טוען בתשובתו שזו שאלה רוחנית-מוסרית. שאלה זו מזמינה את האדם להתבונן על עצמו ועל חייו במעין חשבון נפש קבוע. על אדם לשאול את עצמו יום-יום את השאלה הזאת ולבדוק אם חייו שווים את ערכם, איזה טוב הוא עושה בעולם וכיצד הוא מממש את מתנת החיים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- קראו יחד את המשפט הראשון בסיפור (עד סוף הציטוט של הפסוק). ודאו שהתלמידים מבינים את משמעות המילה "אַיֶּכָּה" (איה אתה, היכן אתה), והזכירו לתלמידים שהשאלה נשאלה בסיפור עץ הדעת שבו האדם מתחבא מפני אלוהים. שאלו את התלמידים מה יכול להיות מוזר או בעייתי בפסוק.
- לאחר מכן קראו את השאלה ששאל השר את רבי שניאור זלמן מלאדי, ושאלו את התלמידים מה יכולה להיות לדעתם התשובה לשאלה הזאת.
- קראו את תשובת רבי שניאור מלאדי.
מדברים
- האם אתם מסכימים עם פרשנותו של רבי שניאור זלמן מלאדי לפסוק? הסבירו.
- כשאתם בוחנים את חייכם, כפי שהציע האדמו"ר, האם אתם מרוצים? מרגישים שאתם חיים את החיים במלואם? שאתם עושים טוב? אם השאלה מופשטת מדי לילדים צעירים, אפשר לנסות לפשט אותה: חשבו על השבוע שעבר: האם ניצלתם את הזמן היטב? האם תוכלו להיזכר בדבר אחד טוב שעשיתם לעצמכם ובדבר אחד טוב שעשיתם לאדם אחר או לסביבה?
- האם יש דברים שהייתם רוצים לעשות אחרת?
- חשבו על השבוע הבא – האם תרצו לפעול בדרך אחרת? במה?
אפשר גם
- לתלמידים בוגרים יותר: רבי שניאור זלמן מלאדי ראה בשאלה "אַיֶּכָּה" שאלה האמורה לעורר אדם לחשוב על חייו בכל יום ולהזכיר לו לעשות טוב. חשבו על שאלה או אמירה משלכם שמטרתה תהיה זהה – שתגרום לכם לשים לב אם אתם מנצלים את חייכם לטובה, אם אתם עושים טוב בעולם וכדומה. אפשר לכתוב את השאלה או את האמרה על דף ולקשטה ולחשוב על מקום שבו תוכלו לתלות אותה וכך להיזכר בה בכל יום.
- בהקשר של בחינה עצמית אפשר להפנות את התלמידים לפעילויות העוסקות באופן ניצול הזמן שלהם (בנושא ראש חודש): הפעילות אני והזמן והפעילות הזמן – רכוש יקר.
- אפשר לקרוא סיפור חסידי העוסק בשאלות קיומיות – הסיפור "שלוש שאלות" שבו נשאלות שאלות מתוך כוונה לקבל מידע פשוט ("מי אתה? מה אתה עושה כאן? לאן אתה הולך?"), אך הנשאל מקנה להן משמעות קיומית.