איך הכי טוב לי ללמוד?
אנחנו לא לומדים באופן זהה – לכל אדם יש נטיות וחוזקות משלו שבעזרתן הוא קולט את העולם. בפעילות זו נכיר את תאוריית ריבוי האינטליגנציות של גרדנר ונעודד את התלמידים לבדוק מהן הדרכים המתאימות להם ביותר ללמוד.



במשך עשרות שנים אנשים מדדו את האינטליגנצייה של האנשים לפי האיי-קיו שלהם שהתבסס על בחינת היכולות המתמטיות, הלוגיות והמילוליות שלהם. תפיסה זו השתנתה מאוד בעשורים האחרונים, ותאוריות וגישות שונות פותחו כדי להגדיר ולמדוד את האינטליגנצייה ולהבין את דרכי הלימוד של אנשים שונים. מי שהשפיע יותר מכולם בתחום ואכן חולל מעין מהפכה הוא הווארד גרדנר שהציע את "תאוריית האינטליגנציות המרובות". לפי גישה זו, לכל אדם יש נטיות וחוזקות שונות שבעזרתן הוא קולט את העולם (למשל אינטליגנצייה חזותית, בין-אישית, גופנית-תנועתית ועוד), ויש להתאים את ההוראה לאינטליגנצייה של אותו תלמיד או תלמידה. למשל, תלמידים הנוטים לאינטליגנצייה גופנית ומתקשים בלימוד חשבון, אפשר ללמד באמצעות משחק בכדור – לבקש מהם לספור כמה פעמים הצליחו לקלוע כדור לסל במשך דקה, להכפיל במספר דקות וכו'.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- מומלץ לעשות פעילות זו לאחר הפעילות ללמוד בדרכי.
- הציגו לתלמידים את תאוריית האינטליגנציות המרובות של גרדנר בעזרת ההסבר המובא ברקע למורה ותמונת האילוסטרציה.
- הסבירו לתלמידים שהם יתנסו בתאוריה של גרדנר בלימוד על חג השבועות. התלמידים יתחלקו לזוגות ולקבוצות, וכל אחד ילמד את הנושא בדרך אחרת. (אפשר כמובן לבחור להתנסות בכל נושא שרוצים – חג שמתקרב, נושא שעולה בחדשות, נושא שהתלמידים מעלים וכדומה.)
- שאלו את התלמידים כיצד אפשר ללמוד על החג לפי האינטליגנציות השונות. (לא חיוני להיצמד לאינטליגנציות המסוימות, העיקר הוא ללמוד את הנושא בערוצים שונים.) אפשרויות לימוד שונות: לימוד דרך איסוף צילומים או ציורים הקשורים לחג (אפשר גם לעשות עבודת יצירה בנושא, למשל הצגת מעמד הר סיני בגזרי נייר); בישול ואפייה עם דברי חלב; קריאת סיפור על חג השבועות או כתיבת סיפור שקשור לנושא, למשל סיפור של ילד או ילדה שהיו נוכחים במעמד הר סיני; קיום ריאיון עם אדם שחגג את חג השבועות בצורה מעניינת (למשל בקיבוץ); הכנת שיר לחג או הכנת פלייליסט של שירים לחג; הכנת ריקוד לחג; חקר על גלגולו של החג – כיצד הוא נחגג בתקופות שונות ובמקומות שונים, ועוד ועוד. התלמידים יבחרו את הדרך שבה ילמדו את הנושא.
- ערכו דיון לאחר הלימוד והצגת הדברים.
מדברים
- אם התנסיתם בכיתה בלימוד באנטילגנציות שונות, שאלו: מה דעתכם על לימוד כזה? האם אהבתם אותו? מה היתרונות בלימוד כזה? מה החסרונות שבו?
- הסתכלו בסוגי האינטליגנציות שהציג גרדנר. אילו אינטליגנציות מאפיינות אתכם? (לרובנו יש כמה אינטליגנציות, כמה יותר דומיננטיות מאחרות). האם אתם מרגישים שהלימוד בבית הספר תואם את דרך הלימוד המתאימה לחוזקות שלכם?
אפשר גם
- אפשר להזמין לשיחה תלמידים שמרגישים שהלימוד בבית הספר אינו תואם את החוזקות שלהם כדי לנסות לחשוב איך אפשר להתאים להם לפחות חלק מהלימוד בבית הספר.
- אפשר לעשות את הפעילות סביב השיר אני לא ילדה של כיסא. מהן החוזקות של הילדה המתוארת בשיר?
קישורים ברשת
סרטון המציג את תאוריית האינטליגנציות המרובות של גרדנר.