אין איש שאין לו נר
לעומת אורה החזק והמציף של השמש, אורו הרך של הנר מזמן התכנסות פנימית והבעת רגשות. השיר שלפנינו מזמן חשיבה על התכונות החיוביות – על האור שבתוך כל אחד ואחד מאתנו.
צריך שכל איש ידע ויבין
שבתוך תוכו דולק נר,
ואין נרו שלו כנר חברו
ואין איש שאין לו נר.
וצריך שכל איש ידע ויבין
שעליו לעמול ולגלות את אור הנר ברבים,
להדליקו לאבוקה גדולה
ולהאיר את העולם כולו.
מיוחס לרב אברהם יצחק הכהן קוק


בקטע שלעיל מדובר על נר פנימי, על האור הטמון בכל איש ואישה שאפשר לראות בו סמל לערכים הקרובים ללבנו. על נר זה נאמר שבכוחו להאיר ולכוון את דרכנו: "כִּי נֵר מִצְוָה וְתוֹרָה אוֹר וְדֶרֶךְ חַיִּים תּוֹכְחוֹת מוּסָר" (משלי ו, כג).
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- השמיעו את השיר אור הנר המבוסס על דברי הרב קוק. קראו אותו עם התלמידים ודונו בו.
- מומלץ לקיים פעילות של התבוננות פנימית: לקראת הפעילות הדפיסו את שאלון השאלות האישיות האור שבתוכי, והביאו לכיתה שבעה או שמונה נרות וקופסת גפרורים. סדרו את שולחנות הכתיבה של התלמידים ב-ח'. במרכזה העמידו שולחן, ועליו הנרות הכבויים. לאחר לימוד השיר הדליקו את הנרות והחשיכו את הכיתה. חלקו לתלמידים את השאלון, ובקשו מהם להשיב לחלק מהשאלות לאור הנר. כדאי להשמיע ניגון שקט ברקע. לסיום הזמינו את התלמידים להקריא את מה שכתבו או לספר על כך. רצוי לעודד אותם לספר על האווירה שהשרה עליהם אור הנרות: האם הדברים נראים אחרת לאור הנר? האם קל יותר להתרכז ולגלות את הטוב שבתוכנו לאור הנר?
מדברים
- על איזה נר מדובר בשיר? מדוע הרב קוק מתאר תכונה אישית פנימית כנר?
- מדוע חשוב לדעת שיש בנו "נר"? מדוע חשוב להגדיר מהו?
- מדוע חשוב להבין שגם בתוך הזולת דולק נר ושנר זה לאו דווקא דומה לנר שבנו?
- מה משמעות המילים "לגלות את אור הנר ברבים" ו"להאיר את העולם כולו"?
- מדוע לדעת הרב קוק רצוי לתת ביטוי לתכונות החיוביות גם ברבים?
- האם חשוב לדעתכם שאחרים יכירו את התכונות החיוביות שיש בכם? נמקו את תשובתכם.
אפשר גם
- אפשר להכין אלבום כיתתי בכותרת "צריך שכל איש יידע ויבין שבתוך תוכו דולק נר". בקשו מכל תלמיד להביא לכיתה תמונה שלו. חלקו לכל תלמיד דף A4. התלמידים ידביקו את הצילום על הדף, ירשמו עליו את שמם ויקשטו אותו. סדרו את הדפים בקלסר. בזמן ההפסקות התלמידים והמורה ירשמו תכונות חיוביות שהם הבחינו בהן אצל תלמידים אחרים. הכתיבה באלבום תושלם כאשר יהיו רשומות חמש הערות חיוביות על כל תלמיד.
- השמיעו את השיר באנו חושך לגרש. לאחר השמעת השיר אפשר לשאול: מה משותף למילות השיר ולדברי הרב קוק שקראנו?