אמנות וזיכרון
איך מציירים זיכרון? אמנים שונים מצאו לכך תשובות שונות.
על האמנים:
פט פרי – אמן בן זמננו ואקטיביסט. הוא נודד ברחבי ארצות הברית ובעולם ללא מקום קבוע ומצייר בין השאר על קירות רחובות על פי הזמנה. כישרונו לצייר ציור שהוא ריאליסטי וסוריאליסטי בעת ובעונה אחת הניע רבים לפנות אליו לפרסום מותגים בתשלום, אך הוא סירב. רבות מיצירותיו עוסקות בפער בין העכשווי לעבר. בציור המובא כאן, מתוך חוברת הסקיצות של האמן, דמות עומדת וצופה בנוף שאינו נראה בציור ואוחזת בידה כמה פרחים מיובשים שנושאים אתם מטען – אולי בית ילדותה ההרוס.
ניק ג'נטרי – אמן בן זמננו. ג'נטרי מקבל מאנשים פריטים אוצרי מידע ישנים (דיסקים ישנים של מחשבים, כרטיסי ניקוב של מחשב, תשלילי תצלומים, צילומי רנטגן ועוד) ויוצר מהם קולז' של דמות אנושית. הדמויות ביצירותיו מורכבות בעצם מזיכרונות של אנשים רבים אחרים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
מדברים
- כיצד בחרו האמנים לחבר בין אנשים לזיכרונות? של מי הזיכרון בכל אחד מהציורים?
- מהו הזיכרון המוצג אצל פרי? אילו רגשות הוא מעורר?
- האם אתם מצליחים לזהות את הזיכרונות שבבסיס יצירתו של ג'נטרי? כיצד? הציעו מסר אחד שהציור מעביר לנו.
- בהשראת ציורו של ג'נטרי שמתבסס על חומרי זיכרון ישנים, מה הם "חומרי הזיכרון" של ימינו? (התכנים ברשתות החברתיות – תצלומים באינסטגרם, התכתבויות בווטסאפ. בפן החומרי – אולי מעין "צ'ופרים" שאנחנו מקבלים בכיתה או בתנועת הנוער). מה ההבדל ביניהם ובין החומרים שג'נטרי משתמש בהם?
אפשר גם
אפשר להציע לתלמידים לצייר ציור שלהם בסגנון הציור של פט פרי, ובו הם גוררים מעין בועה עם זיכרונות. מה יהיה בה? (אפשר לכתוב במילים או בתמונות.) בקשו מהתלמידים להציג את היצירות ולהסביר כיצד הזיכרונות האלה משפיעים על "מסע" החיים שלהם בהווה.
קישורים ברשת
- עמוד האינסטגרם של פט פרי
- האתר של ניק ג'נטרי