אמנות פורצת חומות
חומות גבול והגנה נמצאות ברחבי העולם באזורי מלחמה ובין מדינות אויבות. אמני גרפיטי מוסיפים להן צבע כדי לבטא מסר של שלום.
ציור קיר על חומת הגבול במושב שתולה
ישראל זלר Zeller Zalmanson Pikiwiki Israel (CC BY 2.5)


חומת ברלין שהפרידה בין מזרח ברלין ומערב ברלין בשנים 1989-1961 ידועה בין היתר ביצירות הגרפיטי שעיטרו אותה בצִדה המערבי. אמני גרפיטי מרחבי העולם ציירו על החומה יצירות מחאה. לאחר נפילת החומה והריסתה נוצרה "גלריית הצד המזרחי" – ציורי קיר המביעים תקווה.
חומת ברלין היא לא החומה היחידה ששימשה מצע לאמנות של מחאה פוליטית. כך גם היה בחומה בבגדד שהפרידה בין הסונים והשיעים בעיר, וכך גם נעשה בצד הפלסטיני ומעט גם בצד הישראלי של חומת ההפרדה בין ישראל לרשות הפלסטינית.
חומת הגבול במושב שתולה נבנתה כדי להגן על התושבים מפני ירי צלפי החמאס מעזה. יזמת התושבים הפכה את החומה לגלריה בשם "קירות מדברים", ובה ציורים של אמנים מרחבי העולם. המטרה לא הייתה לבטא עמדות פוליטיות אלא להאיר את המרחב המפחיד בצבע. המסרים של הציורים נקבעו בשיתוף עם התושבים במקום, ורואים בהם מסרים וסמלים של שלום ותקווה כמו עץ הזית, יונה, פרחי לוטם (שגדלים לאחר שרפות) ופסוקים מהתנ"ך על השלום.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הציגו תמונה של חומת ההפרדה בין ישראל לרשות הפלסטינית ללא הציורים. בקשו מהתלמידים לשתף באסוציאציות ובתחושות למראה החומה בתמונה. שאלו: איך מרגישים האנשים החיים ליד חומה כזאת?
- הקרינו את המצגת של ציורים על חומות. תוכלו לבחור תמונה אחת או יותר של החומות המצוירות, להציגן לתלמידים ולשאול אילו תחושות הציורים מעוררים בהם, וכיצד הן משתנות למראה החומה העירומה.
- הסבירו על החומות באזורי מלחמה ועל ציורי הגרפיטי עליהן.
מדברים
- למה נבנות חומות באזורי לחימה או בין מדינות אויבות? על אילו צרכים הן עונות?
- חומות נועדו להגן, אך הן גם מפרידות בין אנשים. מה החיסרון בכך?
- למה לדעתכם ציירו האמנים על החומה? מה הם אמרו בכך?
- האם הציורים על החומות מחזקות או מטשטשות את ההפרדה לדעתכם? הסבירו.
- אילו מסרים וסמלים אתם מזהים בתמונות? מה המשמעות שלהם בעיני היוצרים?
אפשר גם
- אחד הציורים על חומת שתולה ממחיש את הפסוק מתוך חזון הנביא ישעיהו "וגר זאב עם כבש" (יא, ו). אפשר ללמוד עוד על החזון.
- אפשר ללמוד על "המוזאון על התפר" שנמצא במקום שבו עבר הגבול בין החלק המזרחי לחלק המערבי של ירושלים ומהווה גם היום קו תפר בין השכונות היהודיות והערביות בעיר.
- אפשר לצפות בסרטון על הפסיפס "נתיב לשלום" שנוצר על חומת הגבול עם עזה בנתיב העשרה. תוכלו גם ליצור פסיפסי קרמיקה של סמלי שלום בכיתה.
קישורים ברשת