אסיר בן חורין
בעקבות דברים שנשא נתן שרנסקי במעמד הקראת פסק הדין שגזר עליו מאסר בברית המועצות, נבחן כיצד אפילו אסיר יכול להיות בן חורין.
בתמונה: נתן שרנסקי עם אשתו אביטל ואמו אידה מילגרום שפעלו רבות לשחרורו.
אתה אדוני השופט חושב שהנך חופשי! אתה חושב כך, כיוון שלאחר שייגמר המשפט תלך לביתך ואילו אני אהיה המשועבד, כיוון שאלך לכלא לזמן רב. אך דע לך, שמבין שנינו, אני הוא בן החורין האמיתי! אמנם, גופי יהיה משועבד, אבל רוחי, היא תישאר חופשית, כיוון שארגיש שלא נכנעתי לגזרותיכם ונשארתי נאמן לאמונתי.
אך לך השופט קבעו מראש מה לומר! גופך אמנם משוחרר, אבל אינך חופשי להכריע לפי אמונתך. רוחך משועבדת וזה חמור פי כמה!
לשנה הבאה בירושלים הבנויה.
נתן שרנסקי, לא אירא רע, ידיעות אחרונות, תל אביב 1989


נתן (אנטולי) שרנסקי (נולד ב-1948) הוא יליד העיר דונצק שבאוקראינה. כשחי באוקראינה היא הייתה שייכת לברית המועצות. לאחר סיום לימודיו, בשנת 1973, הוא הגיש בקשה לשלטונות ברית המועצות לעלות לישראל, והיא נדחתה "מסיבות ביטחוניות". הוא הצטרף למאבק בשלטונות על הזכות של יהודי ברית המועצות לשמור על יהדותם ולעלות לארץ. בשל פעילותו זו הוא נעצר בשנת 1977 בהאשמה כי הוא מרגל של ארגון הביון האמריקאי (CIA). הוא נדון לשלוש עשרה שנות מאסר במשפט שכמובן פסק הדין בו היה ידוע מראש, כפי שמלמדים דבריו.
שרנסקי העיד על עצמו כי היכולת שלו לשרוד במחנות המעצר, בעבודות הכפייה, בצינוק ובשביתות הרעב הממושכות נבעה מתוך דבקותו בזהותו היהודית ותשוקתו לעלות לישראל וכי בתוך תוכו הוא נשאר חופשי, שלא כפי שהיה לפני כן – עבד של המערכת הסובייטית.
לאחר תשע שנות מאסר קשות, רובן בגולג בסיביר, בשנת 1986 שוחרר שרנסקי ועלה לארץ, שם כבר התגוררה אשתו אביטל, בעצמה פעילה חשובה במאבק לחירותו ולחירות יהודי ברית המועצות. בשנת 1988 הוא נכנס לפוליטיקה הישראלית והיה שר בממשלה במשך כמה שנים, – שר הפנים, שר התעשייה והמסחר, שר הבינוי והשיכון ועוד. שנים רבות הוא שימש ראש הסוכנות היהודית, והוא חתן פרס ישראל בתחום העלייה והקליטה לשנת תשע"ח. ספרו לא אירע רע מתאר את חוויותיו בשלטון הסובייטי ואת תקופת מאסרו.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הקרינו סרטון המתאר בקצרה את סיפור חייו של נתן שרנסקי.
- קראו את הקטע מדבריו של שרנסקי במעמד הקראת פסק הדין במשפטו בברית המועצות.
- כתבו הגדרה למונח חירות על פי דבריו של שרנסקי.
מדברים
- כיצד ייתכן שהאסיר שרנסקי היה בן חורין יותר מהשופט ששפט אותו? הסבירו ונמקו.
- לאיזו אמונה שרנסקי נשאר נאמן?
- האם אתם מצליחים תמיד לדבוק באמונותיכם? פרטו עקרונות שאתם מאמינים בהם (איך צריך להתנהג כלפי חבר, מה נחשב מעשה טוב וכדומה). האם אתם מצליחים תמיד לדבוק באמונות שלכם או שאתם נגררים אחרי אחרים? הביאו דוגמאות.
- מהן לדעתכם התכונות של בן חורין? אילו תכונות של שרנסקי הייתם רוצים לאמץ?
אפשר גם
אפשר לקרוא את סיפורה של נדיה טאוטרשטיין שכמו שרנסקי חיה בברית המועצות לשעבר ורצתה לחגוג את חג החירות, אך נאלצה לעשות זאת בהיחבא:
"זה היה כחודש לפני חג הפסח, רצינו לעשות סדר ליל פסח כמו שצריך, אבל לא היו לנו הגדות. היה איסור על יהודים לעשות ליל פסח ולקנות הגדות לפסח. החלטתי להסתכן […] התחפשתי לכומר, נכנסתי לכנסייה, הלכתי לספרייה והשגתי הגדה.
איך משיגים עוד שבע הגדות? גייסתי כמה חברים שהיו פעילים בציבור היהודי, והחלטנו לפתוח בית דפוס קטן להגדות פסח. הסיכון היה עצום, אם ניתפס נישלח לסיביר. […] היינו נכנסים לחנויות וקונים כל פעם שני דפים לבנים ריקים […] אם היו קונים יותר היה הדבר מעורר חשד.