אסתר ואחשוורוש
מגילת אסתר היא מקור השראה לציירים רבים, יהודים ולא יהודים כאחד. היצירה משתה אסתר ואחשורוש של יאן ויקטורס היא דוגמה ליצירה הממחישה גם את סוגיית הסודות במגילה.

משתה אסתר ואחשורוש
יאן ויקטורס, הולנד, 1640


יאן ויקטורס הוא אחד הציירים הבולטים באסכולת הציור ההולנדית במאה ה-17. ויקטורס היה מתלמידיו של רמברנדט, וניתן לזהות את השפעתו של מורהו בין היתר במשחק האורות והצללים שביצירותיו. ויקטורס היה פרוטסטנטי, והוא צייר סצנות תנ"כיות רבות.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- פעילות פתיחה: בעזרת המצגת על מגילת אסתר חזרו בקיצור על סיפור המגילה.
- התבוננות כללית ביצירה: הציגו את היצירה משתה אסתר ואחשורוש של יאן ויקטורס כשהיא מכוסה וחשפו חלקים ממנה, בזה אחר זה. הזמינו את התלמידים לנחש מה בציור. (שני גברים יושבים ליד שולחן אוכל, ביניהם עומדת אישה.)
- עתה חשפו את כל התמונה (באמצעות לחצן העין). היצירה מתארת את הרגע הגורלי שבו אסתר מגלה למלך את זהותה היהודית וגם מאשימה את המן אשר הוציא צו להשמיד את כל יהודי הממלכה.
- בקשו מהתלמידים לזהות מי אחשורוש ומי המן ולנחש מה קורה בסצנה, לאיזה חלק מהמגילה היא קשורה.
- מיָדָה של המלכה המצביעה על האיש בצד שמאל אפשר לשער שהוא המן והדמות האחרת היא המלך. אנו כמעט שומעים אותה מכריזה: "אִישׁ צַר וְאוֹיֵב הָמָן הָרָע הַזֶּה" (פרק ז, פסוק ו). פני המלכה פונות למלך שהרי אליו היא מדברת. מיד נראה עוד פרטים שיחזקו את השערותינו מיהו אחשורוש ומיהו המן.
מדברים
- הצייר צייר למלכה אסתר פנים מודאגות ‒ וזה הפירוש שלו, שהרי לא כתוב במגילה מה חשה אסתר כאשר היא פנתה למלך. מדוע לדעתכם חשב הצייר שהיא מודאגת?
- שלא כמו פניהם של המלך אחשורוש ומלכת אסתר, פני המן נתונות בצל. מדוע לדעתכם הצייר צייר אותן כך? למה התכוון בכך?
- האם לדעתכם הצייר הכיר היטב את מגילת אסתר וקרא אותה בעיון?