בונים בית בארץ ישראל
העיתונאים יודעים: "תמונה אחת שווה אלף מילים". נתבונן בתמונות המספרות על הבנייה ועל היצירה של הבית הלאומי בארץ. |


|
תמונת המתיישבים הבונים בית
התמונה מבקשת להעביר מסר של בנייה. נקודת המבט של המצלמה מלמטה כלפי מעלה מטרתה להעצים ולהגדיל את הנושא בתמונה: בניית הבית הלאומי. יש שיתוף של גברים ונשים בעבודה, אידאל שחרתו החלוצים על דגלם (אם כי לא תמיד מומש).
תמונת העובדים בקטיף
התמונה מציגה קטיף תפוזים בפרדס. חשיבות רבה ניתנה למעשה ולעבודה ולא לאדם הפרטי, ואולי זו הסיבה שהאנשים נראים מהגב. התפוז היה לסמל ציוני, סמל להשתרשות ולעבודה עברית, והמותג תפוזי יפו (jaffa) היה ל"אייקון" ישראלי רשמי בשנותיה הראשונות של המדינה.
בתמונה מספר אנשים עובדים בקטיף, ויש בה עומק: מעין רצועה ארוכה של עצי פרי ואנשים קוטפים את פריים. הדבר מחזק את המסר של חשיבות עבודת האדמה והעבודה העברית. שורות הקוטפים נמתחות לתוך עומק התמונה, ולא רואים את סופן, וכך נוצרת התחושה של עבודה הולכת ונמשכת.
תמונת הקמת חומה ומגדל
"חומה ומגדל" הוא כינוי לסדרת מבצעי הקמה של יישובים חקלאיים יהודיים מבוצרים בארץ ישראל בתקופת ימי הפרעות המכונים מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט (1939-1936). קיבוץ עין גב שבגליל הוקם כיישוב "חומה ומגדל", וכמו האחרים נועד לקבוע "עובדות בשטח" כדי להרחיב את ההתיישבות ואת הבנייה בבית הלאומי שעתיד לקום. האנשים בתמונה בונים את המגדל. יש תחושה של תנועה ופעילות הבאות לידי ביטוי בהעברת חומרים מיד ליד בשרשרת אנשים. בתמונה נראים אנשים יחידים ובקבוצות. את רוב האנשים אי אפשר לזהות, והדגש הוא בעבודת הכפיים – עבודת הבנייה והיצירה של הבית הלאומי ולא בזהותו של האדם היחיד.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
|
מדברים
- התבוננו בתמונות. כיצד נראים האנשים בתמונות אלו:
- האם הם מסתכלים למצלמה ומחייכים או שקועים בעבודתם?
- האם לדעתכם הם עושים פעילות מתוכננת ומבוימת, או שהם צולמו בשעת עבודה אמתית?
- האם הם מצולמים מקרוב או מרחוק? האם ניתן לזהות אותם?
בעקבות תשובות התלמידים, סכמו מה המסרים בתמונה.
- השוו את התמונות שהוצגו לכיתה לתמונה של קלוגר. מהן הפעולות שמוצגות בתמונות שהוצגו שהובאו לכיתה ומהן הפעולות בתמונותיו של קלוגר? מה דומה ומה שונה?
אפשר גם
- אפשר לחבר לפעילות של קרן תל"י באתר "גלים" אנו באנו ארצה מתוך החוברת להיות חלוצים על הבנייה והיצירה בארץ, דרך שירים ומשחק.
קישורים ברשת
- מידע על זולטן קלוגר לכבוד תערוכה מתצלומיו במוזאון ארץ ישראל.
- אוסף התצלומים של זולטן קלוגר בארכיון המדינה.