בית לאומי
על פי מגילת העצמאות, מדינת ישראל היא "בית לאומי לעם היהודי". בעקבות הקריאה במגילה נעסוק במשמעות המושג. |
בשנת תרנ"ז (1897) נתכנס הקונגרס הציוני הראשון לקול קריאתו של הוגה המדינה היהודית תאודור הרצל והכריז על זכות העם היהודי לתקומה לאומית בארצו:
[…] זְכוּת זוֹ הֻכְּרָה בְּהַצְהָרַת בַּלְפוּר מִיּוֹם ב' בְּנוֹבֶמְבֵּר 1917 וְאֻשְּׁרָה בְּמַנְדָּט מִטַּעַם חֶבֶר הַלְּאֻמִּים, אֲשֶׁר נָתַן בִּמְיֻחָד תֹּקֶף בֵּין-לְאֻמִּי לַקֶּשֶׁר הַהִיסְטוֹרִי שֶׁבֵּין הָעָם הַיְּהוּדִי לְבֵין אֶרֶץ-יִשְׂרָאֵל וְלִזְכוּת הָעָם הַיְּהוּדִי לְהָקִים מֵחָדָשׁ אֶת בֵּיתוֹ הַלְּאֻמִּי. מתוך מגילת העצמאות של מדינת ישראל |


הכרזת העצמאות נכתבה במגילה ונחתמה בידי חברי מועצת העם, ולכן יש המכנים אותה "מגילת העצמאות". את המגילה הקריא דוד בן גוריון בטקס הכרזת העצמאות שנערך במוזאון תל אביב הישן ביום שישי ה' באייר תש"ח, 14 במאי 1948.
המושג "בית לאומי" נכתב בהצהרת בלפור (1917), והוא מרמז על אפשרות לשלטון אוטונומי שעתיד לקום בארץ ישראל לעם היהודי שרובו לא נמצא בה באותה תקופה.
עוד קודם לכן, בתכנית באזל מ-1897, נאמר: "הציונות שואפת להקים לעם ישראל בית-מולדת בארץ ישראל".
הבית הלאומי משמעותו מקום, בית לעם היהודי שעד הקמת מדינת ישראל, במשך כאלפיים שנה,? היה עם ללא מדינה וחי בגלויות. הכמיהה לבית במהלך הדורות מעידה על רצונו של העם לחדול מלהיות עם הידוע בכינויו "היהודי הנודד", להיות עם ככל העמים, עם ולו מדינה, "מולדת-בית" שתיתן לו תחושת שייכות ושהיא מרכיב משמעותי בעיצוב הזהות.
התנועה הציונית שאפה להקים מדינה שתמלא תפקיד זה, והנה החזון התממש.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
|
מדברים
|
אפשר גם
|