בית – קופסה ולא יותר?
מהו בית? מצד אחד הבית הוא "קופסה", מבנה מלבני שאנו גרים בו, ויש לו שימוש תכליתי. מצד אחר לבית יש משמעות גם במישור הרגשי-חווייתי: אנו קשורים אליו ועליו לא נוותר. |
קֻפְסָה וְלֹא יוֹתֵר
דַּתְיָה בֶּן דּוֹר
אִם יִשְׁאֲלוּ אוֹתְךָ "מָה זֶה בַּיִת?"
אָז מָה תַּגִּיד?
אִם יִשְׁאֲלוּ אוֹתִי "מָה זֶה בַּיִת?"
אֲנִי אַגִּיד שֶׁ:
בַּיִת זֶה בְּסַךְ הַכֹּל קֻפְסָה שֶׁגָּרִים בָּהּ,
קֻפְסָה ולֹא יוֹתֵר
אֲבָל עַל הַקֻּפְסָה הַזֹּאת אֲנִי אַף פַּעַם
לֹא אַסְכִּים לְוַתֵּר
לֹא, לֹא אַסְכִּים לְוַתֵּר.
[…]


תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- לפתיח לפעילות זו אפשר לעשות את ההפעלה בית בשבילי הוא….
- רשמו על הלוח את השאלה "מהו בית?" וכתבו את התשובות של התלמידים. אם התלמידים מתייחסים רק לצד השימושי של בית, יש לכוון אותם בשאלות כגון זו: כיצד אתם מרגישים בבית?
עם התלמידים נסו למיין את התשובות לשתי קטגוריות שמאפיינות "בית": בית במובן השימושי (קופסה, גרים, אוכלים, ישנים) ובית במובן הרגשי-חווייתי, מקום של זהות ושייכות (משפחה, חום, אהבה). - קראו יחד את השיר.
מדברים
- איך הבית מכונה בשיר?
- אם הבית הוא "קופסה ולא יותר", למה לא נסכים לוותר עליו? מה יש בבית שבזכותו הוא "הרבה יותר מקופסה"? למה אנחנו כל כך קשורים אליו?
אפשר גם
תכנון |
ביצוע
התלמידים ימצאו קופסה (קופסת נעליים, אריזת מזון או כל קופסה אחרת) וייצרו בתוכה את "הבית שלהם" כפי שתכננו אותו. חומרי היצירה יכולים להיות גפרורים, מקלות ארטיקים, ניירות צבעוניים, סול, מגזינים, חפצים ישנים מהבית ועוד.
מומלץ לערוך תערוכה באחד מחללי בית הספר, ובה יוצגו הבתים שיצרו התלמידים. אפשר לפתוח את התערוכה לאוכלוסיית בית הספר הרחבה: הורים, תלמידים, מורים. התלמידים יקימו את התערוכה ויציגו אותה לפני המבקרים.