בצלאל בן אורי – אמן המשכן
בתורה בצלאל בן אורי היה מופקד על בניית המשכן וכליו. הדרך שבה קיבל בצלאל השראה מתוארת במילים "רוח אלוהים".
וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר. רְאֵה קָרָאתִי בְשֵׁם בְּצַלְאֵל בֶּן אוּרִי בֶן חוּר לְמַטֵּה יְהוּדָה. וָאֲמַלֵּא אֹתוֹ רוּחַ אֱלֹהִים בְּחָכְמָה וּבִתְבוּנָה וּבְדַעַת וּבְכָל מְלָאכָה. לַחְשֹׁב מַחֲשָׁבֹת לַעֲשׂוֹת בַּזָּהָב וּבַכֶּסֶף וּבַנְּחֹשֶׁת. וּבַחֲרֹשֶׁת אֶבֶן לְמַלֹּאת וּבַחֲרֹשֶׁת עֵץ לַעֲשׂוֹת בְּכָל מְלָאכָה.
שמות לא, א-ה
החנווני הזה, אדם הולך לקנות ממנו יין או דבש או שמן ורוטב, ואם החנווני פיקח, מריח בכלים: אם היה כלי של יין, נותן לתוכו יין. וכן כלי של שמן ושל דבש ושל רוטב.
כך הקדוש ברוך הוא כשרואה באדם שיש בו רוח חכמה – ממלאו רוח שכבר היה בו.
על פי מדרש תנחומא לה, סימן ב
לפי המסופר בתורה, אלוהים הטיל על בצלאל בן אורי ליצור את כל חלקי המשכן, כליו ובגדי הכוהנים הדורשים יד אמן. לצורך מלאכה זו מונה גם אהליאב בן אחיסמך לעזור לבצלאל במלאכה. אלוהים אמר למשה שהוא ייתן לבצלאל רוח אלוהים, חכמה, תבונה ודעת כדי שיידע כיצד ליצור את דברים אלו. מכיוון שהיה מופקד על הקמת כל המשכן, היה על בצלאל להיות מומחה באמנויות רבות: אריגה, צורפות, פיסול, נגרות ועוד. אמנם הוא לא עשה את רוב העבודות האלה בעצמו, אך הוא היה מופקד על התכנון.
החכמים אמרו שהחכמה (הכישרון) שניתנה לבצלאל ניתנה לו משום שכבר היה בעל חכמה: "אין הקב"ה נותן חכמה אלא למי שיש בו חכמה" (ילקוט שמעוני, כי תשא, רמז שפ"ט). המדרש מסביר את הרעיון הזה במשל: כפי שמוכר חכם בודק מה היה קודם בכלי שהקונה מביא לו לפני שימלא אותו, כך גם אלוהים בנמשל בודק את האדם לפני שהוא נותן לו חכמה.
"רוח אלוהים" שאלוהים נותן לבצלאל כתובה במקרא בהקשרים שונים, בין היתר בתיאור אדם חכם או בעל שאר רוח באופן מיוחד, כגון מלך, או בתיאור חוויית נבואה. נראה שכאן הכוונה לחכמה והשראה לעשיית האמנויות השונות, חכמה המעידה על חיבור ישיר לאלוהים ושאינה כדרך הטבע.
ייתכן שרוח אלוהים בהקשר זה היא השראה – מוּזָה.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- קראו עם התלמידים את הפסוקים על בצלאל, והסבירו מה הייתה חכמתו המיוחדת של בצלאל על פי החכמים.
- למדו את הנאמר במדרש תנחומא – המשל על החנווני שיודע למלא כל כלי לפי מה שהיה בו בעבר – והסבירו את הקשר לבצלאל.
מדברים
- מהי "רוח האלוהים" ששורה על בצלאל? באיזה אופן "רוח אלוהים" אמורה לעזור לבצלאל למלא את משימתו?
- לפי המשל בתנחומא, מדוע בצלאל היה ראוי לקבלת החכמה (הכישרון והיכולת) להקמת המשכן? הסבירו את הנמשל – מהו הכלי, ומהם השמן או היין?
- האם לדעתכם השראה (מוזה) מגיעה מבחוץ או שהיא משהו פנימי שיש לאדם?
- מה מעורר בכם השראה ליצירה?
אפשר גם
- אפשר להתוודע לסוגים שונים של יצירתיות אצל אמנים בני זמננו: אֶשֶר יצר עולמות מדומיינים עם כללי פיזיקה משלהם, והיצירות של דאלי מפתיעות את הצופה כאשר הוא מתבונן בהן בפעם השנייה.
- אפשר ללמוד על מקורות היצירה בעקבות שירה של רחל "ספר שירי".