גינות קהילתיות
הגינות הקהילתיות עונות על מגוון צרכים של האדם המודרני שחי ללא אדמה משלו.
גינה קהילתית ברחוב ברודי, ירושלים


גינה קהילתית היא גינה במרחב הציבורי העירוני שעל פי רוב מקימה ומחזיקה בהתנדבות הקהילה שחיה בסביבתה. הגינה מחזקת את הקשרים הקהילתיים והשכונתיים, מגבירה את המודעות הסביבתית והחיבור לאדמה, מטפחת את מראה השכונה ומאפשרת במקרים מסוימים גם אספקה של מזון בריא לסובלים מחוסר ביטחון תזונתי. בגינות הקהילתיות מגדלים יחד ירקות ופירות ומכנסים מפגשים קהילתיים כמו הרצאות ופעילויות לילדים, ובכמה מהגינות יש חלקות אישיות שבהן אנשים מגדלים גידולים על פי צורכיהם.
עוד עונות הגינות הקהילתיות על צרכים רגשיים ונפשיים כמו הנאה מעבודת האדמה, חיבור לשורשים תרבותיים חקלאיים עבור מי שנותק משורשי המסורת בעקבות הגירה או מודרניזציה ותרפיה בגינון למתמודדי נפש, לנוער בסיכון, לתושבי בתי אבות ועוד.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
צפו בסרטון על גינות קהילתיות ברחבי הארץ.
מדברים
- מה הן גינות קהילתיות על פי הסרטון?
- ציינו שימושים, צרכים ומטרות של הגינות הקהילתיות.
- מה מניע אנשים להקים גינה קהילתית באזור מגוריהם? האם גם אתם הייתם מעוניינים להקים ולטפח גינה קהילתית? למה?
- האם התנסיתם בעבודה באדמה, גידול צמחים וכדומה? אם כן, ספרו על החוויה והתחושות שהם עוררו בכם.
אפשר גם
- תוכלו לבדוק אם אפשר להקים גינה קהילתית בבית הספר או במקום סמוך לו בשיתוף המועצה המקומית או העירייה או להצטרף לפעילות בגינה קיימת סמוכה. אפשר לבדוק אם יש בסביבה פעילות נוער של התנועה החדשה שמשתפת תלמידים בחוות שהם בונים.
- תוכלו להכיר לתלמידים פרויקטים שדורשים שיתוף פעולה בין שכנים במגורים משותפים ובכלל כמו הקמת גינה משותפת לבניין או גינה קהילתית, בניית קומפוסטר משותף, ארגון ארוחות משותפות וכו'. ניתן לצפות בכתבה המספרת על שיתופי פעולה בין שכנים ולבקש מהתלמידים להגיד אילו שיתופי פעולה יש בכתבה, אם אצלם קיימים קשרים כאלה עם השכנים ואם היו רוצים בקשר כזה.
- תוכלו להכיר לתלמידים את העמותה "ונטעת" שבונה גינות קהילתיות שיקומיות. שאלו אותם על הקשר בין עבודת האדמה וריפוי הנפש.
- כיום יש ערים עצומות בגודלן שלא ניתן להשיג בהן מזון בריא וירקות טריים. לערים מסוג זה קוראים "מדבריות מזון" (food desert). "מדבריות המזון" גורמים לתחלואה והשמנה ופוגעים בעיקר בעניים. בניית גינות קהילתיות בערים כאלה נותנת לתושביהן ביטחון תזונתי. אפשר לקרוא על נושא זה ולהרחיב בו.
- אפשר ללמוד על חשיבות הקרקע לאדם על פי תפיסת חכמים.
- אפשר להתנסות בחיבור ומגע לאדמה בפעילות של יצירת ראש דשא או כדור זרעים או בפעילות של בניית ספירלת תבלינים.
- אפשר ללמוד את דברי א"ד גורדון על חשיבות חיבור האדם לטבע.
- אפשר לעשות ניסוי של בדיקת בריאות האדמה.
קישורים ברשת
סרטון על ריפוי האדם והאדמה של העמותה "ונטעת".