געגועים לבית
המדרש עוסק בקשר העמוק שלנו למקום שגדלנו בו ולבית שגרנו בו. קשר זה מקורו ברגש אישי, והוא אינו תלוי בתנאי החיים האובייקטיביים של מקום המגורים. |
מעשה בתלמיד אחד שישב בבית המדרש של רבי יוסֵי והתקשה מאוד בלימודים.
רבי יוסֵי היה חוזר ומסביר בסבלנות, אך התלמיד לא הצליח להבין את דבריו.
שאל אותו רבי יוסֵי: "למה אינך מצליח להבין את מה שמסבירים לך?"
השיב התלמיד: "מכיוון שאני רחוק מביתי ומתגעגע אליו".
המשיך רבי יוסֵי לשאול: "מאיזה מקום אתה?"
ענה לו התלמיד: "מגובת שמאי".
רבי יוסֵי מעודו לא היה במקום הזה, גובת שמאי, וחשב לעצמו: "ככל הנראה מקום מיוחד ויפה הוא, ולכן התלמיד מתגעגע לשם". שאל את תלמידו: "מה יש במקום הזה, בגובת שמאי, מה מיוחד בו?"
השיב התלמיד: "למען האמת, יש שם בעיקר הרבה יתושים. כל כך הרבה, שכשתינוק נולד בגובת שמאי, מועכים גרגרים אדמדמים ומורחים על ראשו כדי שהיתושים לא יעקצו אותו. אני כל כך מתגעגע לשם…"
שמע זאת רבי יוסֵי ואמר: "ברוך שנתן חן המקום בעיני יושביו*".
על פי מדרש בראשית רבה, פרשה לד, טו
פירושי מילים
ברוך שנתן חן המקום בעיני יושביו – ברוך אלוהים שגורם לאנשים שמקום מגוריהם ימצא חן בעיניהם


במדרש אגדה זה אנו פוגשים תלמיד המתקשה בלימודיו בשל געגועיו לבית שבו נולד, גדל וגר. תגובתו של רבי יוסי "ברוך שנתן חן מקום בעיני יושביו" מגלמת תובנות שונות על הקשר שנוצר בין האדם לבין ביתו ועל הרגשות השונים שמתפתחים בעקבות עזיבת בית ומעבר למקום אחר. מהדברים עולה שהגעגוע לבית אינו קשור בהכרח לאופי או למראה של המקום שבו אדם גדל, אלא אך ורק לעובדת היות המקום בית – מקום שאליו אדם מרגיש שייך, והוא מעבר להיגיון ולשיקולים אסתטיים ובוודאי לא כלכליים. |
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- החליפו את מקומות הישיבה של התלמידים בכיתה. לאחר מכן פתחו דיון:
- האם אתם מרגישים שקל לכם או קשה לכם ללמוד ממקום מושבכם החדש?
מה המשמעות של מקום ישיבה חדש עבורכם? למה אתם צריכים להתרגל? - קראו את מדרש האגדה. לחלופין אפשר לקרוא את הגרסה המודרנית שעיבד הסופר אורי אורבך חן המקום ופורסמה בספר הילדים חכמינו לימינו הפונה לילדים ולמבוגרים כאחד.
מדברים
|
אפשר גם
|