דוגמה אישית
בפעילות זו אנחנו מתמקדים בדרך נוספת של לימוד – ממעשיהם של אנשים אחרים. |



אנחנו לומדים רבות מההתבוננות במעשים ובהתנהגות של אנשים מסביבנו – גם כאשר הם אינם מודעים לכך. לכן חשוב לנו גם לבדוק את מעשינו אנו, שכן אחרים לומדים מאתנו כל הזמן.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
הראו לתלמידים את הסרטון אבא, אני רואה אותך. הסרטון מציג ילד שמתבונן באביו ולומד ממנו כל מיני דברים לאו דווקא מהמסרים המילוליים שהאב מעביר אליו אלא מעצם התנהגותו בחיים (למשל הוא רואה את אביו משאיר פתק על אוטו של אדם שהוא פגע בו בטעות, עם הפרטים שלו). |
מדברים
- הילד בסרטון אומר שהוא מתבונן באביו ולומד ממנו כל מיני דברים. ציינו כמה דוגמאות שהילד מפרט.
- תנו דוגמה נוספת למצב שבו אנחנו צופים בהורים ולומדים מהם.
- הילד בסרטון מבקש מאביו שלא להסתיר ממנו את כישלונותיו. למה? האם אתם מסכימים אתו שחשוב לנו גם לראות את ההורים שלנו טועים?
- אנחנו לומדים לא רק מההתנהגות של ההורים שלנו, אלא גם מכל מיני אנשים סביבנו: אחים, דודים, סבים, חברים, מורים, השומר בבית הספר, בעל המכולת, המדריך בתנועת הנוער או בחוג וכדומה. בחרו אדם אחד בחיים שלכם, וכתבו דבר אחד שאפשר ללמוד ממעשיו.
- האם מישהו בחייכם מתבונן בכם ולומד מכם (למשל אח קטן)? אילו דברים כדאי לעשות יותר כדי שהוא ילמד אותם, ומאילו דברים כדאי לכם להימנע אם אתם לא רוצים שהוא יחקה אתכם?
- מה יוכל אדם כלשהו ללמוד מההתנהגות שלכם?
- מה ההבדל בין לימוד מדיבורים של אדם לבין לימוד מהמעשים שלו? האם אחד מהם משמעותי יותר? הסבירו.
אפשר גם
- אפשר לבקש מהתלמידים לבקש מההורים ומהסבים שלהם לבחור דמות שמשמשת (או ששימשה) להם מורה דרך ולספר עליה.
- אפשר ללמד את הביטוי "מעשה אבות סימן לבנים", שמתמצת דרך חשיבה מסוימת במסורת היהודית לפיה עלינו ללמוד ממה שעשו אבותינו, וכמובן גם אמותינו, או ממה שאירע להם.