הביתה
היכן אנו מעדיפים לחיות את חיינו: במקום יפהפה אך זר או במקום הרגיל והמוכר שהוא הבית שלנו? נדון בתשובה שניתנת בסיפור הקוסם מארץ עוץ. |

הדחליל הקשיב בעניין רב לדברי דורותי, ואמר: "קשה לי להבין למה את רוצה לעזוב את הארץ היפה הזאת ולחזור למקום האפור והיבש שאת קוראת לו קנזס". "זה מפני שאין לך שכל", ענתה הילדה. "לא משנה עד כמה קודרים ואפורים הבתים שלנו, אנחנו, בני האדם העשויים בשר-ודם, נעדיף לחיות בהם ולא בשום ארץ אחרת, גם אם היא היפה ביותר. אין כמו הבית". |
ליימן פרנק באום, הקוסם מארץ עוץ, על פי תרגומו של אוריאל אופק, הוצאת מ. מזרחי, 1988 עמ' 32


את הסיפור הקוסם מארץ עוץ כתב ל' פרנק באום האמריקני בשנת 1900, ומטרתו הייתה לגרום הנאה לקוראים. בסיפור ההרפתקאות שילב הסופר מוטיבים מבדרים ומהנים, אך בהקדמה לספרו כתב: "אני סבור שהקוראים אשר יקדישו להם מחשבה, ימצאו מאחורי כל רעיון פרוע ותקרית מבדחת איזשהו לקח נעלה יותר".
רעיון מרכזי בספר הוא הבית. דורותי גרה עם הוריה הלא ביולוגיים והזעופים בבית אפרורי וקטנטן ששכן בלב ערבה שוממה – מקום שאינו מעורר געגוע. את הבית הזה הופכת סופת ציקלון, והיא נושאת את דורותי אל הרפתקה במקום שונה לחלוטין ממקום מגוריה – מקום מלא הפתעות, זוהר ונוצץ המזמן לה אתגר אמתי. ועם זאת, לאחר שמילאה את המשימה שקיבלה עליה, במקום להישאר בארץ עוץ הזוהרת, דורותי מחליטה לחזור הביתה ועושה מאמצים רבים לשם כך. האמירה שלה אינה רציונלית כי אם רגשית. הבית, בקטע המובא, מסמל לאו דווקא בית מגורים (שנהרס בתחילת הסיפור) אלא את מקום לידתו של אדם – הארץ, האנשים, הנופים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- אפשר לפתוח בהשמעת שיר, למשל אוהב להיות בבית של אריק איינשטיין או שלום לך ארץ נהדרת של יהורם גאון, על פי מיקוד השיעור בבית הפרטי או הלאומי.
- דברו עם התלמידים על בית – מדוע אנשים אוהבים להיות בבית? מדוע הם מעדיפים את הבית (הפרטי או הלאומי) ממקומות יפים יותר?
- אם התלמידים לא קראו את הספר הקוסם מארץ עוץ, ספרו את תמצית העלילה.
מדברים
- מה לדעתכם גרם לדורותי לרצות לחזור הביתה? במה עדיפים המרחבים האפורים והריקים של קנזס שבה גדלה מארץ עוץ הצבעונית והמעניינת?
- אנשים רבים מתלוננים על הבעיות במדינת ישראל. מדוע אין הם עוזבים אותה? מה אפשר לעשות במקום להתלונן?
אפשר גם
יומן קריאה: אפשר לתת לתלמידים לקרוא את הספר ולכתוב על הנושא של הבית בסיפור: מה חשה דורותי כשהיא עדיין בבית? מה היא חשה אחר כך, כאשר היא רחוקה ממנו?
אפשר לתת עבודת כתיבה: "המקום שבו אני מרגיש בבית". בקשו מהתלמידים לתאר את המקום שבו הם מרגישים "בבית" – מדינת ישראל, הבית הפרטי, מקום מסוים בבית וכדומה. עליהם להסביר מה גורם להם להרגיש שם בבית.
אפשר לחבר את הסיפור ללימוד הקטע געגועים לבית. בעקבות הלימוד אפשר שהתלמידים יכתבו סיפור משלהם על געגוע לבית.