הלשון נמשלה לחץ
לאחר שאמרנו דבר מה פוגעני, אי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור, ובכך עוסק המשל שלפנינו.
נִמְשְׁלָה הַלָּשׁוֹן לְחֵץ,
וְלָמָּה?
שֶׁאִם יִשְׁלֹף הָאָדָם הַחֶרֶב שֶׁבְּיָדוֹ לַהֲרֹג אֶת חֲבֵרוֹ, הוּא (הֶחָבֵר) מִתְחַנֵּן לוֹ וּמְבַקֵּשׁ מִמֶּנּוּ רַחֲמִים, מִתְנַחֵם* הַהוֹרֵג וּמַחְזִיר הַחֶרֶב לְנַרְתִּיקוֹ.
אֲבָל הַחֵץ, כֵּיוָן שֶׁיָּרָה אוֹתוֹ וְהָלַךְ –
אֲפִלּוּ מְבַקֵּשׁ לְהַחְזִירוֹ, אֵינוֹ יָכוֹל לְהַחְזִיר.
מדרש תהלים, מזמור קכ
פירושי מילים
מתנחם – מתחרט
מטרתו המרכזית של המשל ללמד אותנו ש"סוף מעשה במחשבה תחילה" – יש לחשוב היטב לפני שמדברים, כי אין דרך לבטל את המילים שאמרנו.
המשל נכתב על הפסוק "חצי גבור שנונים" (תהילים ק"כ, ד'). הוא מדמה את הדיבור הפוגעני לחץ דוקר ופוצע ומזכיר בכך את האמרה הידועה "כל המלבין פני חברו ברבים כאילו שופך דמים" (בבא מציעא נח, עמוד ב), כלומר כאילו פגע בו בגופו. ברמת הדימוי, אכן אדם שמושפל, פניו מחווירות ודמו אוזל מפני שהעלבון הוא פגיעה רגשית חזקה שבכוחה לגרום לפגיעה גופנית קשה. אך לצערנו פעמים רבות הדבר נכון גם ברמת הפשט של הביטוי: כבר קרה שילדים שהושפלו בפומבי התאבדו. בעידן הרשתות החברתיות עצמתו של "חץ" הלשון חזקה יותר מכיוון שלא רק שאי אפשר להחזיר את המילים הנכתבות, הן גם יכולות להשתכפל במהירות, להיות "ויראליות", וכך פגיעתן רעה יותר. הכוונה לא רק למילים אלא גם לסרטונים פוגעניים, תמונות ועוד.
אפשר להציע דמיון נוסף בין החץ למילים (לעומת החרב). בעוד הנלחם בחרב גלוי ליריבו, יורה החץ יכול להישאר אנונימי, בגלל מרחק הירייה. כך גם מפיצי רכילות ופגיעות מילוליות, יכולים לעשות זאת מאחורי גבו של הנפגע, ולשמור על אנונימיות.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- אפשר לפתוח את השיעור בסרטון הכתובת על הקיר. הסרטון באנגלית, אך המילים הכתובות פשוטות, ואפשר לתרגם כמה מהן. בסרטון ילדה מעלה תמונה לפייסבוק וסופגת מחברותיה עלבונות – "שמנה", "מכוערת" – והיא מאבדת את ביטחונה העצמי ולבסוף זועקת לעזרה. לאחר הצפייה שאלו את התלמידים כיצד חברותיה יכולות לתקן את תוצאות מעשיהן. בדיון התעכבו על כך שלמעשה דבר לא יחזיר את הגלגל לאחור והנזק כבר נעשה וקשה לתיקון.
- קראו יחד את המדרש והסבירו אותו.
מדברים
- מדוע משווים את הדיבור לחץ? האם אתם מכירים אמצעי מודרני שאפשר להשוות אליו את הדיבור ושהוא כמו חץ?
- על פי המדרש, הלשון דומה לחץ יותר מאשר לחרב. חשבו: במה עוד דומה הפגיעה בדיבור לפגיעה בחץ דווקא, לעומת פגיעה בחרב? (מרחק הירייה מאפשר לפוגע להישאר אנונימי)
- מה הקשר של הסרט שראיתם למשל?
- על פי המשתמע מהמשל, איזו התנהגות עלינו לאמץ?
אפשר גם
- כרית הנוצות הוא סיפור העוסק בנושא "סוף מעשה במחשבה תחילה".
- תקשורת ברשת היא פעילות בנושא האלימות המילולית ברשתות החברתיות.