הנסיך הקטן והגיאוגרף
בעולם וירטואלי נדמה שאפשר לראות ולחוות בלי לקום מהכורסה. מפגשם של הנסיך הקטן והגיאוגרף מלמד אותנו על חשיבות המפגש הבלתי אמצעי עם הארץ. |

אֵי מִזֶּה בָּאתָ? – שָׁאַל הַזָּקֵן.
– מַהוּ אוֹתוֹ סֵפֶר עָבֶה? – שָׁאַל הַנָּסִיךְ הַקָּטָן – וּמַה מַּעֲשֶׂיךָ כָּאן? – אֲנִי גֵּיאוֹגְרָף – אָמַר הַזָּקֵן. – מַה זֶּה גֵיאוֹגְרָף? – גֵּיאוֹגְרָף הוּא מְלֻמָּד הַיּוֹדֵעַ הֵיכָן נִמְצָאִים כָּל הַנְּהָרוֹת, הַיַּמִּים, הֶעָרִים, הֶהָרִים וְהַמִּדְבָּרוֹת. – זֶה מְעַנְיֵן מְאֹד! הִנֵּה סוֹף-סוֹף מִקְצוֹעַ הָגוּן! – קָרָא הַנָּסִיךְ הַקָּטָן וְהֵעִיף מַבָּט עַל כּוֹכָבוֹ שֶׁל הַגֵּיאוֹגְרָף. מִיָּמָיו לֹא רָאָה כּוֹכַב-לֶכֶת מְפֹאָר כָּל כָּךְ. – אָכֵן יָפֶה כּוֹכָבְךָ! – אָמַר הַנָּסִיךְ הַקָּטָן – הֲיֵשׁ בּוֹ אוֹקְיָנוֹסִים? – אֵינֶנִּי יוֹדֵעַ – אָמַר הַגֵּיאוֹגְרָף. – הַאִם יֵשׁ כָּאן הָרִים? – שָׁאַל הַנָּסִיךְ הַקָּטָן. – אֵינֶנִּי יוֹדֵעַ – הֵשִׁיב הַגֵּיאוֹגְרָף. – וּנְהָרוֹת, מִדְבָּרוֹת? – הוֹסִיף הַנָּסִיךְ הַקָּטָן לִשְׁאֹל מִתּוֹךְ רִגְשׁוֹת אַכְזָבָה. – גַּם זֹאת לֹא אֵדַע – עָנָה הַגֵּיאוֹגְרָף. – הֵן אַתָּה גֵיאוֹגְרָף? – תָּמַהּ הַנָּסִיךְ הַקָּטָן. – אָמְנָם כֵּן – הֵשִׁיב הַגֵּיאוֹגְרָף – אוּלָם אֵינֶנִּי תַּיָּר חוֹקֵר-אֲרָצוֹת. אֵין עַל כּוֹכָבִי אַף תַּיָּר אֶחָד. לֹא הַגֵּיאוֹגְרָף הוּא הַיּוֹצֵא לָשׁוּט בָּאָרֶץ וְלַעֲרֹךְ אֶת חֶשְׁבּוֹן הֶעָרִים וְהַנְּהָרוֹת, הֶהָרִים וְהַיַּמִּים, הָאוֹקְיָנוֹסִים וְהַמִּדְבָּרוֹת. כִּי הַגֵּיאוֹגְרָף הוּא אָדָם חָשׁוּב מִכְּדֵי לְשׁוֹטֵט בָּעוֹלָם. הוּא אֵינוֹ עוֹזֵב אֶת שֻׁלְחַן-הַכְּתִיבָה שֶׁלּוֹ. אַךְ הוּא מְקַבֵּל אֶת פְּנֵי הַחוֹקְרִים, מַצִּיג לָהֶם שְׁאֵלוֹת וְרוֹשֵׁם אֶת דִּבְרֵי זִכְרוֹנוֹתֵיהֶם. וְאִם זִכְרוֹנוֹתָיו שֶׁל אַחַד הַתַּיָּרִים נִרְאִים מְעַנְיְנִים בְּעֵינֵי הַגֵּיאוֹגְרָף, הוּא נוֹתֵן הוֹרָאָה לַחְקֹר וְלִדְרשׁ אִם אוֹתוֹ תַּיָּר אָדָם הָגוּן הוּא וּבֶן-סֶמֶךְ. אנטואנן דה סנט אכזופרי, הנסיך הקטן, תרגום: אריה לרנר, עם עובד, תל אביב 1981, עמ' 47 |


הנסיך הקטן הוא ספרו המפורסם של הסופר והטייס הצרפתי אנטואן דה סנט אכזופרי. הספר הוא משל לדפוסי התנהגות שונים של אנשים הבאים לידי ביטוי בדמויות שהנסיך הקטן פוגש בסיור בין כוכבי לכת דמיוניים. בקטע המובא כאן המחבר לועג לאנשי האקדמיה הספונים במגדלי השן ולומדים תאוריות ודברים חשובים הרחוקים מהעולם ומהקיום האנושי, אך אינם מקדישים תשומת לב לדברים בסביבתם – גם לא דברים בתחום הדעת שלהם.
ניתן ללמוד מקטע זה על החשיבות של הכרת הארץ מעבר ללימוד התאורטי. כדי לחזק את הקשר התרבותי וההיסטורי שלנו לארץ, לא די בספרים, ויש ללכת על אדמתה ולהכירה מקרוב.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הציגו באמצעות תצוגת הרחוב של גוגל את חוף אכזיב. שוטטו מעט בסביבה.
בקשו מהתלמידים להשוות את החוויה הווירטואלית לחוויה האמיתית של ביקור במקום. (ניתן לצפות גם ברחוב הסמוך לבית הספר או במקום שהם ביקרו בו בטיול השנתי.) - קראו יחד את הקטע מהספר הנסיך הקטן.
מדברים
- מה דעתכם על השיחה בין הנסיך הקטן לגיאוגרף? (האם היא הגיונית? מצחיקה? משונה? הסבירו מדוע.)
- הגיאוגרף הגדיר את עצמו אדם חשוב, מלומד ובעל ידע נרחב. לְמה ייתכן שההגדרה הזאת נכונה? על פי השיחה, לְמה היא אינה נכונה?
- היזכרו בטיול מיוחד שהשתתפתם בו ושלפניו ראיתם תמונות של מקום הטיול. האם בזכות התמונות היה אפשר לוותר על הטיול? מה היה שונה כשהגעתם בעצמכם למקום?
- הגיאוגרף שומע את רשמיהם של אחרים אך אינו מטייל בעצמו. מה החיסרון בדרך הלימוד הזאת? מה חווים רק באמצעות טיול? (חשבו על החושים.) מה לומדים רק בטיול?
אפשר גם
- אפשר לחבר לדבריו של זאב וילנאי בדף החודש על חשיבות החיבור לארץ באמצעות הרגליים.