הקנקן והתוכן
בספר הנסיך הקטן אנטואן דה סנט-אכזופרי משלב תובנות שונות על התנהגות בני האדם. אחת מהן היא השיפוט של בני אדם לפי המראה החיצוני שלהם.
יש לי יסוד מוצק לשער, שהכוכב שהנסיך הקטן בא ממנו הוא אסטרואיד 612ב'. את האסטרואיד הזה ראו בטלסקופ רק פעם אחת, בשנת 1909.
אסטרונום תורכי ראה אותו, ובכנס בינלאומי לאסטרונומיה הוא הציג את תגליתו בעסק גדול, אבל בגלל לבושו המיוחד איש לא האמין לו. כאלה הם המבוגרים.
למזלו הטוב של אסטרואיד 612ב' ושמו הטוב, קם בתורכיה רודן שציווה על בני עמו ללבוש בגדים אירופיים, ולא – יוצאו להורג. ובשנת 1920 הציג האסטרונום את תגליתו שנית, הפעם בחליפה הדורה מאוד, ואז קיבלו הכל את דעתו.
אנטואן דה סנט-אכזופרי, הנסיך הקטן, עמ' 16-15. תרגום: אילנה המרמן
הקטע מסתמך על רקע היסטורי: מוסטפה כאמל אטאטורק ששימש נשיא טורקיה מ-1923 חולל רפורמות נרחבות במדינה. אחת מהן הייתה החילון של המדינה שבין השאר התבטא בדחיית התלבושות המסורתיות (בעיקר התרבוש) ובאימוץ תלבושת מערבית.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- כפתיחה מעניינת אפשר להביא לכיתה כמה קופסאות (קופסת נעליים, קופסת תכשיטים, קופסת דגני בוקר, מעטפה, שקית ניילון וכו') ובכל אחת מהן לשים דבר מפתיע. על התלמידים לנחש מה נמצא בכל קופסה באמצעות שאלות של "כן" ו"לא" או מתוך רשימת דברים. לאחר מכן דונו: לפי מה ניחשו התלמידים מה נמצא בכל קופסה? כיצד המעטפת (של חפצים ושל בני אדם) משפיעה על היחס שלנו לתוכנה?
- קוראים יחד את הטקסט. אפשר להקרין לתלמידים את התמונה להמחשה.
מדברים
- אצל מי בסיפור התחולל השינוי האמתי בין שתי הפעמים: אצל האסטרונום או אצל מאזיניו בכנס?
- האם נתקלתם במקרים שבהם אנשים נשפטים לפי המראה החיצוני שלהם? האם אתם נוהגים לשפוט אחרים על פי המראה החיצוני שלהם? (אפשר לספר על עולים מאתיופיה ומרוסיה שחשבו שהם מאבטחים או עובדי נקיון או על יחס חשדני כלפי אדם עם זיפי זקן וכדומה.)
- במסכת אבות נאמר: "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו" (ד, כ). מה כוונת האמירה? כיצד היא קשורה לסיפור?
- כיצד אנו משתמשים בעיקרון הזה של השפעת החיצוניות בצורה חיובית (למשל אצל לובשי מדים)?
אפשר גם
- אפשר להציג לפני התלמידים את הסרטון של מקום לכולם ושוחחו עמם על ההקשר שבו מוזכר הביטוי "אל תסתכל בקנקן" בסרטון. אפשר לשלב את הסרטון במהלך הדיון על הסיפור.
- אפשר להמשיך לפעילות סביב יצירת האמנות סינקדוכה שעניינה התייחסות לאדם לפי צבע עורו.