השנה עבדים, בשנה הבאה בני חורין
ההגדה של פסח פותחת בקטע "הא לחמא עניא" בשפה הארמית. בליל הסדר אנו מעלים על שולחננו את המצות – לחם העוני שמזכיר לנו את העבדות כדי שנכיר בחשיבות החירות.
הָא לַחְמָא עַנְיָא דִּי אֲכָלוּ אַבְהָתָנָא בְּאַרְעָא דְמִצְרָיִם
כָּל דִּכְפִין יֵיתֵי וְיֵיכוֹל, כָּל דִּצְרִיךְ יֵיתֵי וְיִפְסַח.
הָשַׁתָּא הָכָא – לְשָׁנָה הַבָּאָה בְּאַרְעָא דְיִשְׂרָאֵל, הָשַׁתָּא עַבְדֵּי – לְשָׁנָה הַבָּאָה בְּנֵי חוֹרִין.
מן ההגדה של פסח
תרגום
זהו לחם העוני שאכלו אבותינו בארץ מצרים
כל הרעֵב יבוא ויאכל, כל הצריך יבוא ויפסח (יאכל עמנו את קרבן הפסח).
השנה כאן – בשנה הבאה בארץ ישראל, השנה עבדים – בשנה הבאה בני חורין.


הקטע לקוח מן ההגדה של פסח הנאמרת בליל הסדר, בתחילתו של "מגיד", החלק שבו מספרים ביציאת מצרים. קטע זה נאמר לאחר חציית המצה לשניים. הוא נכתב בארמית משום שזו הייתה הלשון שהבינו גם פשוטי העם בתקופה שבה נכתב (ככל הנראה בתקופת המשנה, לפני כאלפיים שנה).
הוא מחולק לשלושה חלקים:
המשפט הראשון עוסק ב"לחם העוני" – הוא המצה המכונה כך משום שהיא מעידה על עוניים של האופים אותה – אין להם אפילו הזמן להניח לבצק לתפוח, קל וחומר להעשירה בטעם. יש שפירשו כי המצה החצויה נקראת לחם עוני מכיוון שהעניים חותכים את המזון שלהם לחתיכות ושומרים חתיכה לעתיד הלא ידוע.
המשפט השני מהפך את רעיון העוני: אנו כבר איננו עבדים ועניים, ואנו אוכלים את המצה על פי מצווה. זאת ועוד, אנו מזמינים את כל הרעבים והנזקקים לאכול עמנו את הסעודה, וכך המצה הופכת ללחם של אנשים חופשיים, של בעלי ממון היכולים לארח אצלם אנשים.
המשפט השלישי אינו קשור מלכתחילה לשני המשפטים הראשונים, וברור שהוא נכתב כאשר בני ישראל חיו בגלות ומביע את רצונם לשוב לארצם, וזאת דווקא בחודש ניסן, הוא חודש הגאולה לפי תפיסת חז"ל. עם זאת בוודאי יש קשר רעיוני בין המשפטים – הם מחברים את העבדות והשחרור של אבותינו ואמותינו לשחרור המיוחל של הגולים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- האזינו לשיר "הא לחמא עניא" ששרים אביהו מדינה ועוזי חיטמן.
- קראו יחד את הקטע ותרגומו, והסבירו מתי הוא נאמר. כתבו על הלוח את המילים החותמות את הקטע: "השנה עבדים – בשנה הבאה בני חורין".
מדברים
- האם יש במשפחה שלכם מנגינה מיוחדת או מנהג מיוחד לקריאת קטע זה בהגדה? (יש קהילות שבהן נהוג להעביר את המצה או את צלחת הסדר בין המסובים או מעל לראשם ולומר משפט מקדים – "בבהילו יצאנו ממצרים").
- מהן התקוות הטמונות בשורות אלו שבהגדה?
- מדוע המצה מכונה לחם עוני?
- בקטע נאמר "השנה עבדים". האם לדעתכם הקטע תקף גם בימינו? האם אכן אנחנו עבדים? אם כן, באיזה מובן?
- ממה הייתם רוצים להשתחרר? מהם הכבלים שלנו כיום?
- כיצד נצעד עוד צעד לקראת החירות?
- "השנה כאן – בשנה הבאה בארץ ישראל": מה משמעות המשפט הזה בעבורנו כשאנו חיים בישראל? (ייתכן שיש במשפט הזה ביטוי לקשר שלנו עם יהודי התפוצות או שהוא מזכיר את העבר שבו אבותינו ואמותינו חיו בגלות והתגעגעו לארץ ישראל.)
אפשר גם
- לחם עוני במובנו המטפורי הוא מנת חלקם של העבדים, האנשים שאינם בני חורין. אפשר לשאול את התלמידים: מיהם העבדים בימינו? מהו "לחמם"? (מה חסר להם? ממה הם סובלים?) אפשר ללמד על העבדות בימינו.
- אפשר להרחיב בפעילויות מהאתר JEBD שכתבה קרן תל"י.
- מומלץ לקרוא קטעים המרחיבים על הרעיונות שבקטע, מתוך ההגדה כולנו מסובין בהוצאת קרן תל"י.