ואניטס – השינויים מסמלים את הזמן החולף
לחיים על פני האדמה יש אופי של שינוי תמידי, שכן החיים עצמם זמניים. אמנות הוָואנִיטָס מבטאת את הרעיון הזה.
מריה ון אוסטרווייק, ואניטס – טבע דומם, 1668


וָאנִיטָס היא סוגה של ציורי טבע ודומם באמנות ההולנדית במאות ה-16 וה-17 הרומזת על ארעיות החיים. ואניטס בלטינית פירושו ריקנות, וזו המילה בה השתמש התרגום הלטיני של ספר קהלת לתרגום הביטוי "הבל הבלים" שמרמז על חוסר המשמעות של הקיום האנושי לעומת הנצח האלוהי. בציורים אלו אלמנטים הנושאים משמעות סמלית: פרחים, גולגולת, שעון חול, נרות, פירות נרקבים ועוד. כל אלה מייצגים את הזמן החולף, את זמניותם של החיים ואת נוכחותו של המוות. מאחורי הציורים עומד הרעיון הנוצרי "זכור את יום המוות" (בלטינית: ממנטו מורי) המבטא את ההבל בקיום הארצי לעומת הנצח של הקיום הרוחני, ומתוך כך הוא מעודד לחיים מוסריים.
המשותף לכל האלמנטים בציורים הוא תהליך השינוי שעובר עליהם – בזמן קיומם ובעיקר לאחר מותם. האמנים הציגו לעתים שלבים שונים של השינוי – למשל פרחים פורחים לעומת פרחים נובלים או פרפר שאתמול היה גולם ומחר ימות. אבל גם בלא הצגת שלבי קמילה, עצם הצגת עצמים קצרי ימים כמו פרח או פרפר מסמלת את בר-החלוף. לעתים מוצג משהו באמצעו של תהליך, למשל שעון חול, וגם דברים בסיומו של התהליך – גולגולת מת, לפעמים בידיו של אדם חי. אלמנטים אחרים מייצגים את תענוגות החיים שלא תהיה להם שום משמעות אחר המוות: כלי הנגינה של המוזיקה המהנה ללא נגן או מאכלים טובים שאיש אינו אוכל. כך הצופה רואה מול עיניו את הסוף הצפוי לכל הדברים החיים ומעורר את לבו למשמעות החיים.
מריה ון אוסטרווייק (1630–1693) הייתה ציירת הולנדית שהתמחתה בציורי פרחים ובטבע דומם.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הציגו לתלמידים פרח חי ופרח נובל, ושאלו אותם איזה פרח לדעתם מתאים יותר לציור אמנותי.
- הציגו את הציור "טבע דומם" של האמנית מריה ון אוסטרווייק, והסבירו מהי אמנות ואניטס.
מדברים
- אילו אלמנטים בציור הם דברים שמשתנים לאורך זמן ומבטאים את זמניות החיים? (פרחים פורחים ונובלים, פרפרים, שעון חול וגולגולת.)
- אילו אלמנטים מייצגים את תענוגות העולם הזה שייעלמו אתנו? (שק מטבעות כסף, יין ומוזיקה.)
- איזו תחושה משרה ההתבוננות בפרטים בציור?
- למה לדעתכם הציגו אמני הוואניטס טבע בתהליכי קמילה וריקבון ולא רק טבע בשיא חיותו?
- איך אנחנו נוטים להתייחס לדברים שמגיעים לסופם (אוכל רקוב, בגדים ישנים ופרחים נובלים)? למה לדעתכם אנחנו נוהגים כך? איך עוד אפשר להתייחס לדברים אלו? הציעו רעיונות: מה ניתן לעשות בדברים כאלה במקום להשליכם לפח?
אפשר גם
- אפשר ללמוד את האמרה "כל עוד הנר דולק, אפשר לתקן". באמנות הוואניטס נרות מייצגים את זמניות החיים. דברו על המסר של האמרה, ושאלו כיצד ניתן ללמוד את המסר גם מאמנות הוואניטס.
- יש עוד סוגות אמנות שעיקרן דברים נרקבים או הרוסים, למשל "אמנות זבל" שנוצרת מאשפה. צפו ביצירות של אמנות זבל, ושאלו את התלמידים למה חשוב בחיינו לשים לב גם לדברים שהם בתהליכי גסיסה או ריקבון או נחשבים אשפה.