חג הביכורים
מהשיר סלינו על כתפינו נלמד מהי משמעותו של חג השבועות בהיותו חג הביכורים.
וְהָיָה כִּי תָבוֹא אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה וִירִשְׁתָּהּ וְיָשַׁבְתָּ בָּהּ.
וְלָקַחְתָּ מֵרֵאשִׁית כָּל פְּרִי הָאֲדָמָה אֲשֶׁר תָּבִיא מֵאַרְצְךָ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ וְשַׂמְתָּ בַטֶּנֶא וְהָלַכְתָּ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱלֹהֶיךָ לְשַׁכֵּן שְׁמוֹ שָׁם.
דברים כו, א-ב
—
סלינו על כתפינו
לוין קיפניס
סַלֵּינוּ עַל כְּתֵפֵינוּ,
רָאשֵׁינוּ עֲטוּרִים;
מִקְּצוֹת הָאָרֶץ בָּאנוּ,
הֵבֵאנוּ בִּכּוּרִים.
מִיהוּדָה, מִיהוּדָה, מִשּׁוֹמְרוֹן,
מִן הָעֵמֶק, מִן הָעֵמֶק וְהַגָּלִיל –
פַּנּוּ דֶּרֶךְ לָנוּ,
בִּכּוּרִים אִתָּנוּ,
הַךְ, הַךְ, הַךְ בַּתֹּף וְהַךְ בֶּחָלִיל!
לחג שבועות יש כמה שמות – כל שם מבטא משמעות אחרת של החג. השם חג הביכורים קשור לביכורי השדה, הפירות הראשונים המבשילים בשדות. מצוות הבאת הביכורים מוזכרת בתורה וקוימה בפועל מאוחר יותר. בעת שבית המקדש היה קיים, היו החקלאים עולים לירושלים מחג השבועות ומביאים לכוהנים טנא, סל של ביכורים, ובו שבעת המינים – חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ודבש (תמרים) – כדי להודות לאלוהים על היבול.
בתקופת החלוצים חודש מנהג הביכורים בחג השבועות, ובקיבוצים נהגו לקיים תהלוכה עם ביכורי השדה – התנובה הראשונה מהשדה. החלוצים ערכו אף תהלוכה בעיר חיפה שנחשבה עיר חקלאית משום קרבתה לחקלאים בצפון הארץ.
לוין קיפניס (1890–1990) היה אחד היוצרים העבריים הפוריים ביותר בכתיבה לילדים. הוא כתב אלפי שירים, סיפורים והצגות לילדים. עיקר פעילותו הייתה בתקופה של ההתיישבות בארץ, לפני קום המדינה, אז חש קיפניס במיוחד במחסור בשירי חגים לילדי הגן, וכתב עשרות שירים בנושא זה. רבים מהשירים נפוצים ומושרים עד היום, ובהם הסיפור המולחן אליעזר והגזר ושירי החגים חנוכייה יפהפיה, שנה טובה, חג פורים ועוד ועוד.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
האזינו לשיר ולמדו את התלמידים לשיר אותו.
מדברים
- מה האווירה בשיר? ממה היא נובעת?
- מה הם ביכורים? מי לדעתכם הדוברים בשיר?
- חגיגת הביכורים המוזכרת בשיר הייתה נהוגה בבית המקדש והתחדשה בימי החלוצים. למה לדעתכם הרגישו החלוצים קשר לחגיגה זו?
- האם לדעתכם יש לחגיגה זו השפעה על היחס של האדם לאדמה ולתנובתה? הסבירו.
- כאשר היה בית המקדש קיים, בחג השבועות היו מביאים לבית המקדש ביכורים כדי להודות על היבול המוצלח. דונו: האם לדעתכם קל לשים לב לדברים הטובים בחיים שלנו ולהודות עליהם? מה מקשה על כך? על אילו דברים אתם זוכרים להודות? על אילו דברים קשה לכם לזכור להודות?
אפשר גם
- ברוח מנהג הביכורים תוכלו לעשות משהו בפעם הראשונה: אכלו פרי שמעולם לא טעמתם, שחקו במשחק חדש, האזינו לסוג מוזיקה שמעולם לא שמעתם, למדו לומר כמה משפטים בשפה שלא הכרתם ועוד.
- ברוח ההודיה המובעת במנהג הביכורים, אמרו תודה מא' עד ת' (על אהבה, על בריאות, וכן הלאה).
- תוכלו לערוך טקס ביכורים: התלמידים יספרו על הצלחה אחת שלהם ועל הגורמים הרחבים מהעבר הקרוב והרחוק שבעזרתם הצליחו. תוכלו ליצור סלי ביכורים, ובהם יניחו התלמידים משהו שקשור להצלחה שהם חוגגים או שמסמל אותה. התלמידים יכתבו בפתקים בזכות מי או מה הצליחו ויניחו אותם בסלים.
- תוכלו להרחיב על הביכורים וללמוד על מצוות מקרא ביכורים.
- אפשר ללמוד על חג הקציר.