חג הקציר
חג השבועות בתורה הוא חג חקלאי הנקרא גם חג הקציר. נלמד על הקשר בין החג לעבודת האדמה.
וְחַג שָׁבֻעֹת תַּעֲשֶׂה לְךָ בִּכּוּרֵי קְצִיר חִטִּים.
שמות לד, כב


לחג השבועות יש כמה שמות – כל שם מבטא משמעות אחרת של החג. השם חג הקציר מזכיר שהחג חל בתחילת הקיץ, בעונה שקוצרים בה את החיטה. שם זה נסמך על הפסוק המובא כאן. עונת הקציר מתחילה באביב, בחודש ניסן, עם הבשלת השעורה. בחודש סיוון מתחילה להבשיל גם החיטה, והקציר נמשך לאורך הקיץ. לתקופה זו הייתה חשיבות רבה בתקופת המקרא. בזמן שבית המקדש היה קיים, מוקד חג הקציר היה הקרבת קרבן "שְׁתֵּי הַלֶּחֶם" מהחיטה החדשה. מחג השבועות ועד חג סוכות היה החקלאי מביא מביכורי השדה לבית המקדש ומודה על תנובת האדמה – לכן החג נקרא גם חג הביכורים.
חג השבועות הוא דוגמה לדינמיות של החגים בלוח השנה העברית ובתרבות היהודית. כל תקופה בהיסטוריה של העם היהודי הוסיפה לחג את הרעיונות ואת הערכים שהיו חשובים בה. בראשיתו היה החג חג חקלאי, אך לחז"ל היה חשוב להוסיף את הפן שהוא כביכול היסטורי: הם קישרו את החג למעמד הר סיני ומתן תורה. בשנים הרבות שבהן רוב העם היהודי כבר לא היה חברה חקלאית, פן זה של החג היה העיקר. אך החג קיבל משמעות נוספת בתחילת המאה ה-20 כשחזר העם היהודי לארץ ישראל בראשית הציונות. החלוצים חידשו את העבודה החקלאית בארץ ישראל, ושוב התחזק הפן החקלאי של החג. בשנת 1923 החלו חלוצי עמק יזרעאל לחגוג את החג בתהלוכה חקלאית. במרכזה עמד הקשר לארץ, לעבודת האדמה ולהתיישבות הציונית.
בשבועות נוהגים לקרוא את מגילת רות. אחת הסיבות לכך היא משום שסיפורה חל בימי הקציר.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- צפו בסרטון המציג קציר חיטה. שאלו את התלמידים כיצד הסרטון קשור לחג ואם הם עצמם התנסו פעם בעבודה חקלאית או היו רוצים להתנסות בה.
- קראו את הפסוק והסבירו שחג השבועות נקרא גם חג הקציר ואת הסיבות לכך.
מדברים
- אילו שמות יש לחג השבועות? מה המשמעות של כל אחד מהשמות?
- האם הפן החקלאי של חג השבועות נוכח בחגיגות החג בימינו? תנו דוגמה.
- למה לדעתכם לרבים מהחגים העבריים יש קשר לחקלאות? מה ניתן ללמוד מכך על היחס של היהדות לאדמה?
- כיצד אפשר לבטא את הפן החקלאי של חג השבועות בימינו? אילו מעשים או דברים חקלאיים הייתם רוצים לחוות בחגיגות החג?
אפשר גם
- חג השבועות הוא חג הקציר. הקציר הוא סופו של תהליך שנמשך חודשים רבים: מהתכנון מה לגדל, הזריעה, ההשקיה והטיפול בגידולים, עד שסוף-סוף התבואה מבשילה. בספר תהלים (קכו, ה) כתוב: "הַזרְֹּעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצרֹו" – כנראה אין קציר ללא השקעה רבה, ולפעמים גם צער וקושי. ספרו על משהו ש"קצרתם" השנה. ספרו על חלק מהתהליך – מה הוא דרש מכם? ממה נהניתם? מה הקשה עליכם? האם לבסוף הקציר נעשה ברינה, כלומר בשמחה? תוכלו גם להיעזר בפעילות "ה'קציר' שלי השנה".
- תוכלו להרחיב וללמוד על חג הקציר בתכנית אדמ"ה של קרן תל"י.
- אפשר ללמוד על יצירות האמנות שמציגות מלקטות, פעולה הנעשית בעונת הקציר.
- אפשר ללמוד על שבועות חג הביכורים.
- אפשר ללמד על העמותה "משקיעים באדמה" המאמינה בחשיבות החקלאות כיום.
- למדו על גינות קהילתיות שאפשר להתנסות בהן בעבודת אדמה.