חלונות שאגאל
שלא כמו ביצירה רגילה, בוויטרז' האור הוא מרכיב מהותי בה – הוא משתקף בו ונהפך לצבעים ולתמונה. נביט בוויטרז'ים של שאגאל ונתרשם מהאווירה שהאור יוצר באמצעותם.
חלונות שאגאל
מארק שאגאל, 1962
בית החולים הדסה עין כרם, ירושלים
מקור – ויקידמיה (ותמונת הנושא) צילום:Hoshvilim


מארק שאגאל (1985-1887) הוא אחד האמנים הגדולים בתולדות האמנות, ויהדותו באה לידי ביטוי ביצירתו. יצירותיו מתאפיינות בצבעוניותן העזה, וברובן שוררת אווירה של חלום. יהדותו של מרק שאגאל באה לידי ביטוי בעיסוקו בנושאים יהודיים ברבות מיצירותיו ובשילוב מוטיבים יהודיים בהן.
ליצירת הוויטרז'ים בנושא שבטי ישראל המשמשים חלונות בבית הכנסת שבבית החולים הדסה עין כרם בירושלים קיבל שאגאל השראה מברכות יעקב לבניו לפני מותו (בראשית מט) ומברכות משה רבנו לשבטים לפני כניסתם ארצה (דברים לג).
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הצעה לפתיח: הסבירו שוויטרז' הוא מעין חלון שדרכו עובר האור, והוא עשוי מחתיכות של זכוכית צבעונית שמחוברות ברצועות דקות של עופרת, נחושת ועוד. לפני תחילת העבודה ביצירה עצמה האמן מצייר את התמונה שתהיה בוויטרז'. מקרינים את הוויטרז' של שבט לוי. אפשר להזמין את התלמידים לציין אילו סמלים יהודיים יש בו. לפי המסורת, על שבט לוי הוטל לשרת בבית המקדש וללמד את התורה לעם ישראל. מקובל לפרש את הצבע הצהוב הזוהר של הוויטרז' כרמז לבית המקדש מפני שרבים מכלי הקודש בו היו עשויים זהב.
- מקרינים את הסרטון המציג את חלונות שאגאל. אפשר לעצור את הסרטון לרגע בוויטרז'ים שרואים בהם נרות ומנורות: הוויטרז' הצהוב של שבט לוי ובו נרות (0:17); הוויטרז' הכחול של שבט דן ובו מנורה (0:54); והוויטרז' הירוק של שבט דן וגם בו מנורה (1:04).
מדברים
- האם חלונות שאגאל מוצאים חן בעיניכם? מדוע?
- אילו תחושות מעוררים בכם חלונות שאגאל?
- כיצד לדעתכם הוויטרז'ים משפיעים על האווירה בבית הכנסת ועל המתפללים בו – האם אורם עוזר להם להתפלל עם כוונה או לא? הסבירו את תשובתכם.
- בכיתות המתקדמות: כך סיפר שאגאל, בעת חנוכת הוויטרז'ים, על אופן יצירתם: "בזמן שעבדתי, הייתה לי התחושה שאבי ואמי מתבוננים מעבר לכתפיי, ומאחוריהם מיליוני היהודים שמתו אתמול ומי שמתו לפני אלף שנה". הסבירו במילים שלכם את דבריו של שאגאל. כיצד לדעתכם השפיעה על עבודתו התחושה שהוא תיאר?
אפשר גם
- אפשר להכין ויטרז' בעזרת שקף, טושים ובריסטול.
- אפשר להכין קָלֵידוסקופ – הקָלֵידוסקופ דומה לוויטרז', אלא שהצורות בו נעות.
- אפשר להזכיר את הפסוק "וַיַּרְא אֱלֹהִים אֶת הָאוֹר כִּי טוֹב" (בראשית א, ד) ולדון בשאלה שבפעילות האור כי טוב – מדוע אנחנו מקשרים את האור לטוב?