כוח היחד
הדימוי של אגודת הקנים מלמד כי האהבה והחברות בונות מערך תמיכה וסיוע.
אִם יִקַּח אָדָם אֲגֻדָּה שֶׁל קָנִים,
הַאִם יוּכַל לִשְׁבֹּר אוֹתָם בְּבַת אַחַת?
אֲבָל כָּל קָנֶה בְּנִפְרָד –
אֲפִלּוּ תִּינוֹק יָכוֹל לִשְׁבֹּר!
על פי מדרש תנחומא, פרשת נִצבים, סימן א
—-
בני האיכר שֶרבוּ ביניהם
בָּנָיו שֶׁל אִכָּר אֶחָד רָבוּ בֵּינֵיהֶם תָּמִיד. הִשְׁתַּדֵּל אֲבִיהֶם לְהַשְׁפִּיעַ עֲלֵיהֶם בִּדְבָרָיו שֶׁיְּשַׁנּוּ אֶת דַּרְכָּם, וְלֹא הִצְלִיחַ. אָז הֵבִין, כִּי אֵין לְהַשִּׂיג אֶת הַדָּבָר אֶלָּא עַל-יְדֵי מַעֲשֶׂה. אָמַר לָהֶם שֶׁיָּבִיאוּ לוֹ צְרוֹר מַקְּלוֹת. כְּשֶׁעָשׂוּ כִּדְבָרָיו, נָתַן לָהֶם תְּחִלָּה אֶת הַמַּקְּלוֹת כְּשֶׁהֵם צְרוּרִים (קשורים) יַחַד וְצִוָּה עֲלֵיהֶם לְשָׁבְרָם.
מֵאַחַר שֶׁלֹּא יָכְלוּ לַעֲשׂוֹת זֹאת חֵרֶף כָּל מַאֲמַצֵּיהֶם, הִתִּיר אֶת הַצְּרוֹר וְנָתַן לָהֶם אֶת הַמַּקְּלוֹת אֶחָד-אֶחָד. וְכַאֲשֶׁר שָׁבְרוּ אוֹתָם עַל נְקַלָּה אָמַר לָהֶם: 'אָכֵן, גַּם אַתֶּם, בָּנַי, אִם תִּחְיוּ בְּשָׁלוֹם וּבְאַחְדוּת, לֹא תוּכַל לָכֶם יַד אוֹיֵב, אֲבָל אִם תִּתְקוֹטְטוּ בֵּינֵיכֶם, תְּנֻצְּחוּ בְּאֶפֶס-יָד (בקלות)'.
משלי איסופוס, תרגום: שלמה שפאן, מוסד ביאליק, ירושלים 1960, עמ' 124


הקטע מן המדרש מובא כמשל לבני ישראל, להסביר את חשיבות הערבות ההדדית בתוכם. ייתכן כי המדרש מבוסס על הסיפור של איזופוס. מטרת ההדגמה של האב בסיפור היא להמחיש לילדיו את כוחן של הרֵעות והאחווה.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הביאו לכיתה חבילת קנים או שיפודים עבים מאוד, קשורים היטב. בקשו מתלמידים לנסות לשברם. במהרה הם יגלו כי הדרך הקלה לעשות זאת היא להפריד אותם.
- קראו את המדרש ואת הסיפור.
מדברים
- מה המשל ומה הנמשל בשני הקטעים?
- איזו עוצמה נותנת החברות שמקשה על "שבירה" של היחיד? תנו דוגמה לסוגים של שבר – קושי בחיים – על פי הסיפור או דוגמאות אחרות.
- אפשר להניח כי האב רצה שיהיו ביחד לא רק כדי שיוכלו לגבור על אויב. אילו עוד מעלות יש בחברות בין בני משפחה, תלמידים בכיתה או בני עם אחד?
אפשר גם
- אפשר ללמוד את הפסוקים מקהלת "טובים השניים" המפרטים עוד מעלות של החברות.
- אפשר ללמוד את השיר "חבר שלם" שבו מפורטים מאפיינים של חבר נפש.