להשתחרר מהכבלים בחיינו
בפסל חירות של האמן האמריקאי זנוס פרודאקיס מומחש הרעיון של הקושי והמאבק של האדם המנסה להשתחרר מכבלים בחייו.
זֵנוּס פְרוּדאקיס, חירות, 2000


זנוס פרודאקיס (נולד ב-1951) הוא אמן אמריקאי ממוצא יווני. פסליו מוצגים בעולם. הפסל חירות מוצב בפנסילווניה בארצות הברית.
האמן ביקש ליצור פסל שכל אדם, ללא קשר לנסיבות חייו, יוכל להזדהות עמו ולמצוא בו ביטוי לרעיון של השתחררות מכבלים ויציאה לחרות.
האמן שילב ביצירה את דיוקנו שקוע כולו בחומר ורק קצה הפרצוף מציץ ממנו. מפיו יוצא בלון דיבור, ובו כתובה בכתב מראה המילה "חופש". ידו אוחזת במפסלת (אפשר לראות זאת בתצלום מקרוב ובסרטון). וכך הוא מתאר את הפסל:
"היצירה נבעה ממצב אישי של כמיהה לחופש, אך היא מבטאת את הרעיון האוניברסלי של רצון להשתחרר מדברים הכובלים אותנו, בין אם זה מאבק פנימי או נסיבות שליליות, ולהשתחרר מהן. אף כי בעבודה ארבע דמויות, למעשה זו דמות אחת שעוברת תהליך מאדם כלוא לחופשי".
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
הציגו סרטון של תצלומי תקריב של הפסל, ודונו: כיצד באה לידי ביטוי החירות בפסל? מה כבל את האדם בתחילה וכיצד השתחרר? אפשר להתמקד בפרטים הקטנים ששילב האמן בפסל ולדון כיצד הם מתקשרים לרעיון החירות.
מדברים
- מהו הסיפור המוצג בפסל?
- לא ברור מה כובל את האדם בצד השמאלי של הפסל (האם זה דבר פנימי? חיצוני?), אך בסופו של דבר הוא מצליח להשתחרר ממנו. הציעו דברים שעשויים לכבול את האדם. מה הקשר ביניהם לדברים שאנו חשים שכובלים אותנו בחיינו?
- מה סייע לדמות להשתחרר? השוו זאת לחיים שלנו.
- ציינו לפחות שלושה דברים שהפסל אומר על תהליך היציאה מעבדות לחירות.
- בחלל הריק שנותר לאחר יציאת הדמות מהקיר כתוב "עמדו כאן" – הפסל מזמין את הצופים להיות חלק מהפסל. מה הרעיון המובע בכך?
אפשר גם
- אפשר להתרשם מתהליך העבודה על הפסל ולדון במרכיבים שהפסל שילב בו: בני משפחתו, החתול שלו, חברים קרובים ואף יצירה של חבר פסל שמת מאיידס, לזכרו. הרקע של הפסל בנוי מטביעות אצבעות האמן, וכך באופן מוחשי הוא השאיר את חותמו ביצירה.
- אפשר לערוך פעילות יצירתית: חלקו לתלמידים חימר, ובקשו מהם להביע בפיסול את המושג חירות. תוך כדי העבודה ניתן להאזין לשיר "חופשי ומאושר".
- אפשר לחבר את הנושא לקטע "בכל דור ודור" שגם הוא מזמין כל אחד ואחד מאתנו להרגיש את תחושת השחרור מהעבדות.