לוח השנה העברי
לוח השנה העברי – החגים היהודיים וראשי החודשים – שונה בכמה מובנים מהלוח הלועזי הנפוץ. ננסה להבין זאת בעזרת המדרש.
רבי לוי פתח: "וָאַבְדִּל אֶתְכֶם מִן הָעַמִּים" (ויקרא כ', כ"ו).
בכל מעשיהם ישראל מְשׁוּנִּים* מן אומות העולם:
בחרישתן ובזריעתן ובקצירתן,
במִנְיָנָן ובחשבונן:*
שאומות העולם מונים לַחַמָּה
וישראל לַלְּבָנָה.
על פי פסיקתא דרב כהנא, פרק ה'
פירושי מילים
מְשׁוּנִּים – שונים
במִנְיָנָן ובחשבונן – בספירת הימים, כלומר בלוח השנה


המדרש מתבסס על הפסוק שבו אלוהים מודיע לבני ישראל שהם נבדלים מעמים אחרים. הדרשן מסביר במה הם נבדלים – במצוות הקשורות לאורחות החיים. הדרשן מביא דוגמאות להבדלים:
"בחרישתן ובזריעתן ובקצירתן" – בגלל מצוות שונות הקשורות לעבודת האדמה (כמו האיסור לחרוש בשור ובחמור יחדיו, החובה להשאיר פאה בשדה לעניים וכו')
"במנינן ובחשבונן" – בלוח השנה, ובכלל זה באופן שבו נספרים החודשים ונקבעים החגים.
במדרש מובא בצורה פשוטה ההבדל בין שני לוחות השנה המוכרים לנו:
לוח השנה הלועזי בנוי לפי השמש, והלוח העברי לפי הירח. הלוח הלועזי שהדרשן מתכוון אליו הוא הלוח הרומי שעליו מתבסס הלוח הלועזי המוכר לנו ושבנוי על פי "שנת שמש", הזמן שלוקח לכדור הארץ להקיף את השמש פעם אחת, מעט יותר מ-364 ימים.
בלוח השנה העברי החודשים נספרים לפי סיבוב הירח סביב כדור הארץ, במחזורים של מעט יותר מ-29 יום. כל חודש הוא בן 29 או 30 יום. אבל הלוח העברי מותאם גם לשמש, שכן על פי התורה, חודש ניסן חל תמיד באביב. מכיוון שסך של 12 חודשים של 29-30 קטן משנת שמש, יש צורך בהוספת חודש ללוח, בערך פעם ב-3 שנים, ואז השנה היא שנה "מעוברת".
עוד על הלוח העברי תוכלו לקרוא בפעילות חודש חדש הגיע.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הצעה לפתיח: ספרו לתלמידים סיפור-חידה:
פעם רוסיה הייתה חלק ממעצמה שנקראה ברית המועצות שהנהיגה כללים חמורים בחיי אזרחיה, ובהם האיסור על קיום מנהגי הדת, והיהדות בכלל זה. מחנכת ישראלית ששמה דבורה וייסמן נסעה אז לרוסיה כדי לעודד את רוחם של היהודים ולסייע להם, ובין חפציה הסתירה חפץ אחד החשוב מאוד לקיום אורח חיים יהודי ושהיהודים ביקשו ממנה להביא להם. היא חששה שיגלו אותו בין חפציה ותיאסר, אך לא ויתרה. האם תוכלו לנחש מהו החפץ?
אפשר לתת לתלמידים רמזים אם הם מתקשים לענות על השאלה: זהו חפץ שמשמש רק יהודים, והוא חשוב לכל השנה ולא ליום מיוחד.
החפץ הזה הוא לוח שנה עברי.
- קראו עם התלמידים את המקור.
מדברים
- אף שבמדרש כתוב שעם ישראל מונה את החודשים לפי הירח ולכן יש לו לוח שנה ייחודי, בפועל אנחנו משתמשים בשני הלוחות. מתי אתם משתמשים בלוח שנה עברי ומתי בלוח שנה לועזי?
- מדוע לדעתכם לא אימצו היהודים את הלוח הלועזי ולא ראו בו את לוח השנה שלהם?
- אילו קשיים מעוררת העובדה שיש לנו לוח שנה ייחודי ששונה מלוחות השנה של עמים אחרים? אילו יתרונות יש בכך?
אפשר גם
- אפשר להרחיב את הנושא בדילמה של התנגשות בין לוחות השנה השונים, ובקריאת הקטע של אליעזר שביד המסביר את חשיבות שימור הלוח עבור העם בתקופות שונות בתוך הספר אני בשרשרת הדורות בהוצאת קרן תל"י.
- פעילות אישית לתלמידים: בדקו מהו תאריך הלידה שלכם על פי הלוח העברי. תוכלו להשתמש בלוח שנה "לתמיד" ברשת או בתעודת הזהות של ההורים.
- בכל שנה מפיקה קרן תל"י לוח שנה עברי פעיל, לשימוש בגני ילדים ובבתי ספר כפי שניתן לראות בתמונת האילוסטרציה. אפשר להזמין בקרן תל"י. להלן מידע על הלוח והשימוש בו.