ללמוד בחברותא
מה עדיף – ללמוד לבד או עם אדם אחר? כמובן יש יתרונות לשתי דרכי הלימוד, ויש עדיפויות אישיות בעניין. שני מקורות אלו מציגים את היתרונות שבלימוד בחברותא, עם אדם אחר, שהיה סוג הלימוד המועדף אצל חז"ל. |
מָה בַּרְזֶל זֶה אֶחָד מְחַדֵּד אֶת חֲבֵרוֹ, אַף שְׁנֵי תַּלְמִידֵי חֲכָמִים מְחַדְּדִים זֶה אֶת זֶה בַּהֲלָכָה (בַּלִּמּוּד).
תלמוד בבלי, מסכת תענית, דף ז, עמוד א ………………………………… רַבִּי שמעון בן לָקִישׁ ורבי יוחנן היו חַבְרוּתוֹת: תמיד ישבו ולמדו תורה יחד. הטילו את המשימה על רבי אֶלְעָזָר בֶּן פְּדָת שהיה חכם במיוחד בלימוד. עיבוד על פי תלמוד בבלי, מסכת בבא מציעא, דף פד, עמוד א פירושי מילים
|


המקור הראשון משתמש בדימוי של ברזל – משתמשים בו לחדד ברזל אחר (מזכיר חידוד סכינים שעושים גם היום לעתים בעזרת סכין אחר) כדי לדבר בזכות הלימוד בחברותא. אין מדובר בחומר אחד שהוא חזק יותר מהאחר – אין אלו מורה ותלמיד – אלא שני לומדים שעצם השיח ביניהם מחדד זה את מחשבתו של זה ומקדם את שניהם. לא במקרה נבחרה הדוגמה של ברזל חד – הלימוד בחברותא מחדד את החשיבה של הלומדים.
המקור השני ממחיש את החשיבות ואת ההנאה של לימוד בחברותא באופן סיפורי. מסופר שרבי יוחנן היה רגיל ללמוד עם ריש לקיש שלא הסכים עם דעותיו והקשה עליו. ההנאה שלו נבעה דווקא מחילוקי הדעות מפני שהם אתגרו אותו.
ללימוד בחברותא יש יתרונות וחסרונות.
היתרונות: האדם לומד דברים חדשים ושומע דעה שונה משלו; כשלומדים עם אדם אחר, חייבים להסביר רעיונות ומחשבות בעל פה, דבר הדורש מהאדם לפתח את מחשבותיו ואת רעיונותיו לעומק. לכל אחד מהלומדים בחברותא יש היתרונות שלו שהוא מביא ללימוד המשותף: כישורים שונים, ידע, ניסיון חיים ועוד. כמו כן עצם הלמידה המשותפת יש בה מן ההנאה.
החסרונות: האדם אינו יכול ללמוד רק לפי הקצב שלו אלא תלוי בחברו; האדם צריך להתאים את עצמו לכישורים ולתכונות האופי של האחר; שני הלומדים לאו דווקא מעוניינים באותם הנושאים והשאלות, ועל הלומדים בחברותא להתאים את עצמם זה לזה, ולא – אין ערך ללימוד בצוותא.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
|
מדברים
המקור הראשון
המקור השני
שני המקורות
|