למטבח במקום לפח
מיליוני טונות של מזון נזרקים בישראל לפח מדי שנה. דרך אחת להתמודד עם כך היא הכנת ארוחות מ"מזון מוּצָל" – מזון שניצל מהשלכה לפח.
ישראל במקום השני במדינות ה-OECD בבזבוז מזון – כ-2.5 מיליוני טונות של מזון מושלך לפח מדי שנה, מחציתו ראוי למאכל אדם. משפחה ישראלית ממוצעת משליכה לפח מזון בשווי שמונת אלפים שקלים בשנה, ואילו כ-300,000 משפחות בישראל סובלות מאי-ביטחון תזונתי.
מלבד אי-הצדק החברתי המשווע של בזבוז המזון, לתופעה זו יש גם נזק סביבתי רחב היקף. תעשיית המזון ובזבוז מזון הם המקור העיקרי לפליטת גזי החממה הקשורים למשבר האקלים. ייצור מזון דורש משאבי טבע רבים, ובזבוזם הוא עוול. הפסולת והזיהום שנגרמים מתעשיות המזון וזריקת המזון פוגעים בסביבה פגיעה חמורה.
עמותות שונות מנסות למנוע את זריקת המזון לפח ולהעבירו למי שזקוק לו:
העמותה "רובין פוד" היא יזמה של חיפאים שהתאחדו כדי להציל מזון שנזרק ברשתות השיווק ובשווקים ולהכין ממנו ארוחות קהילתיות. עם הזמן התפתחה פעילותה של העמותה, והיא הפכה למסעדת מזון מוצל שבו התפריט משתנה על פי המזון שהוצל, והתשלום נעשה לפי רצון הסועד.
העמותה "מצילות המזון" היא עמותה שמנהלות נשים ירושלמיות ושפועלת בשוק הסיטונאי בירושלים בסיוע מתנדבים – רבים מהם הם הנזקקים עצמם. הם לוקחים את הירקות והפֵרות לפני שהם נזרקים ומוסרים אותם למי שזקוק להם או לקייטרינג של מזון מוצל. העמותה גם פועלת להגברת המודעות לבזבוז מזון ולהקמת מערכת מזון עירונית בת קיימה.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הציגו לתלמידים שני פֵרות זהים ואמרו להם שאחד מהם נקנה במכולת או בסופרמרקט והאחר נאסף מקרטון שעמד ליד הפח. האם אחרי שטיפה וניקיון יסודיים של שני הפֵרות הם היו אוכלים אותם בלי לדעת מה מקורם? למה?
- הציגו לתלמידים סרטון על אחת העמותות האלה:
מדברים
- איזו בעיה מוצגת בסרטון? מה לדעתכם הגורמים לה?
- מה עושים בעמותה כדי להתמודד עם בזבוז המזון? מה דעתכם על כך?
- האם הייתם אוכלים סעודה ממזון מוצל? למה?
- איך לדעתכם אפשר לשנות את התפיסה של אנשים שאוכל שנזרק או שאריות מזון אינם ראויים למאכל?
- בתורה כתוב "בל תשחית" – האיסור להרוס דבר שאפשר ליהנות ממנו. הציעו רעיונות: איך אפשר ליהנות מאוכל שאנחנו לא רוצים או משאריות אוכל?
- בפורים ההנאה והשמחה היא גם במזון – סעודת פורים ומשלוח מנות. מה ניתן ללמוד מהסרטון וליישם ביחס שלנו למזון בחג? כיצד זה קשור למצווה של מתנות לאביונים שנהוגה בפורים?
אפשר גם
- אפשר להרחיב את הלימוד על בזבוז מזון וללמוד על שעון המזון העולמי.
- אפשר ללמוד על ביטחון תזונתי מפרשת מקץ בספר בראשית באתר פרשת השבוע של קרן תל"י.
- אפשר ללמוד על סוגיות נוספות של מזון צדק או על נושא בל תשחית בתכנית "אדמה" של קרן תל"י.
קישורים ברשת