לפתוח פתח
מדרש זה עוסק ביכולת הבחירה שלנו ובאפשרות לעשות שינויים בחיינו. הוא מלמד שצעד קטן פותח דלתות.
אמר הקב"ה לישראל:
בני! פתחו לי פתח אחד של תשובה, כחודה של מחט,
ואני פותח לכם פתח שיהיו עגלות וקרוניות נכנסות בו.
שיר השירים רבה, פרשה ה, פסקה ב
במדרש זה אלוהים אומר לעם ישראל שבתהליך התשובה עליהם לעשות את הצד הראשון, אפילו אם הוא מזערי – "כחודה של מחט" – ואז הוא יבוא לקראתם – "פותח לכם פתחים שיהיו עגלות וקרוניות נכנסות בו". אל לו לאדם להיות פסיבי, עליו להתאמץ לעשות את הצעד הראשון, שהוא לעתים קרובות גם הקשה ביותר ("כל ההתחלות קשות"), אך לאחר מעשה זה תגיע העזרה – אם מאלוהים לפי התפיסה המסורתית אם מאנשים אם מנסיבות שיתפתחו מעצמן.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הביאו לכיתה מחט וחוט. הזמינו מספר תלמידם להתנסות בהשחלת החוט לחור של המחט.
- לאחר שהתלמידים יתנסו בקושי שבהשחלת החוט, קראו את המדרש והסבירו את ההקשר. (אלוהים מדבר לעם ישראל על תהליך התשובה.)
מדברים
- אלוהים אומר לבני ישראל שאם הם רוצים שינוי וללכת בדרך הראויה, עליהם לעשות את הצעד הראשון. איזה דימוי מובא במדרש כדי לסמל את הצעד הראשון בתהליך זה?
- מה אפשר ללמוד מדימוי זה על הצעד הראשון בתהליך של שינוי? האם אתם מסכימים עם רעיון זה?
- לפי המדרש, מה יקרה אם אדם יצליח לעשות את הצעד הראשון, אפילו אם הוא קטן מאוד?
- מה לדעתכם אלוהים מנסה לשכנע את בני ישראל לעשות?
- חשבו על מקרה בחייכם שבו רציתם לעשות שינוי כלשהו, שלא היה קל, או על שינוי שתרצו לעשות עכשיו בחיים. מה הצעד הראשון בתהליך השינוי? מה יכול לעודד אתכם לעשות צעד ראשון זה?
אפשר גם
- אפשר להמחיש את המדרש: כל תלמיד יצייר על דף מחט בצד אחד ושער גדול בצד האחר. בראש הדף הוא יכתוב תחום בחיים שבו הוא רוצה לעשות שינוי (בהרגלים שלו למשל או בהתנהגות). בצד השער הוא יכתוב את השינוי המהותי שהוא רוצה שיתחולל, ובצד המחט מה הצעד הראשון, הקטנטן, שיסייע לו לעשות את השינוי הזה. את הדף הם יכולים לתלות ליד המיטה בחדרם, להזכיר לעצמם לעשות את הצעד הקטן ולבחון אם באמת אחר כך קל יותר להמשיך.