לראות בעצמנו בני חורין
האמן דוד מוס אייר בהגדה שלו בצורה יוצאת דופן את המילים "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים".
דוד מוס, הגדת שיר המעלות לדוד, ישראל, 1984


את הגדת שיר המעלות לדוד יצר האמן היהודי-אמריקאי דוד (דיוויד) מוֹס בשנת 1984 לאחר שעלה לישראל. בהגדה מגזרות נייר, ניירות מודבקים, תבליטי זהב ועוד, והיא הודפסה במספר מצומצם של עותקים. נשיא ארצות הברית לשעבר רונלד רייגן בחר להעניק הגדה זו במתנה לחיים הרצוג, נשיא מדינת ישראל דאז.
בדף שלפנינו (וכן בדף שמולו בכפולה) מצוירות דמויות יהודיות מתקופות שונות בהיסטוריה, וביניהן מראות. המביט בדף רואה את עצמו במראות, וכך הוא משתלב ברצף של היהודים ש"יצאו ממצרים". שימו לב שבדף הזה כל הדמויות הן גברים, ובדף שמולו הדמויות הן נשים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הציגו את הדף וספרו על הגדת שיר המעלות לדוד. הסבירו: זהו דף מהגדה של פסח. בראש הדף קטע שההגדה מצטטת מתוך המשנה – "בכל דור ודור". בהמשך כתוב גם הפסוק "והגדת לבנך ביום ההוא לאמר בעבור זה עשה ה' לי בצאתי ממצרים" (שמות יג, ח). החכמים למדו מהמילה "לי" שכל אחד ואחד צריך להרגיש כאילו יציאת מצרים נעשתה לו ממש וכאילו הוא עצמו יצא ממצרים.
- בקשו מהתלמידים לתאר מה רואים בציור. בקשו מהם לנסות להבין מה תפקידן של המראות.
מדברים
- כיצד הציור שבהגדה מתקשר לפירוש החכמים את הפסוק "עשה ה' לי"?
- מיהן הדמויות בדף? במה הן שונות זו מזו? במה לדעתכם הן דומות?
- מה מייצגות לדעתכם הדמויות שבמקום שלהן נמצאת מראה?
אפשר גם
- ביצירה האמן כאילו מביא לליל הסדר שעורכים קוראי ההגדה דמויות מן העבר ובכך מבטא את הרעיון "בכל דור ודור". אפשר לעשות פעילות על הרעיון ולחשוב עם התלמידים אילו דמויות מן ההווה ומן העבר היו רוצים להזמין לליל הסדר בביתם.
- אפשר לעשות פעילות דיגיטלית: לשלוח לתלמידים את הקובץ ולהציע לכל תלמיד להוסיף את דמויות בני משפחתו בחללים שבציור. לחלופין אפשר להדפיס את הציור, והתלמידים יציירו דמויות או ידביקו תמונות.
- אפשר לחבר את הנושא ללימוד הקטע "בכל דור ודור".
קישורים ברשת
סרטון המציג את ההגדה השלמה (הדף שלעיל ב-1:41)