מיכלאנג'לו – הפסלים הבלתי גמורים
הפסלים הלא גמורים של מיכלאנג'לו מלמדים על תהליך היצירה ועל הרעיון שבו אחז מיכלאנג'לו – היוצר חושף את החיים שכביכול שכבר קיימים בחומרי היצירה.


מיכֶּלאָנְגֵ'לוֹ דִי לוֹדוֹבִיקוֹ בּוּאוֹנָארוֹטִי סִימוֹנִי (1475-1564) היה צייר, פסל, מהנדס, אדריכל ומשורר. הוא היה מגדולי הרנסנס האיטלקי ונחשב עד היום אמן גאון. ביצירותיו המפורסמות: דוד, משה וציור הפרסקו בקפלה הסיסטינית בוותיקן שברומא שבו מצוירת בריאת העולם.
ב-1505 הזמין האפיפיור יוליוס השני את מיכלאנג'לו לבנות למענו מצבה לקבר קיר שבו רצה להיקבר. בתכנון המרשים היו דמויות רבות, אבל בפועל מיכלאנג'לו הספיק לפסל רק את משה, והאחרות לא הושלמו או לא נבנו כלל. שש מהן היו דמויות עבדים, ומתוכן שתיים הושלמו כמעט לגמרי, וארבע נותרו בשלבי עבודה מוקדמים יותר. בארבעת העבדים הלא גמורים אפשר לראות ביטוי לאמירתו של מיכלאנג'לו שהאמן "משחרר" את הפסל מתוך האבן. ניתן גם לראות את שלבי העבודה שלו – משלב העבודה הגס בכלים כמו מכושים וגרזנים לשלב העבודה העדין באזמלים שבהם יוצרים את המבנה האנטומי של הדמות ולבסוף לשלב הליטוש שבו מעצבים כל גיד וכל קפל.
יש הטוענים שהפסלים אינם גמורים בכוונה תחילה, ביטוי לתפיסתו האמנותית של מיכאלנג'לו – "נונ-פניטו" (בלתי גמור) – ועל כן דמויות העבדים או השבויים הנאבקות לצאת מהאבן הן היצירה הגמורה.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- צפו בתמונות של היצירות הלא גמורות. אמרו לתלמידים את אחת האמירות של מיכלאנג'לו:
"ראיתי את המלאך בתוך השיש וגילפתי אותו לחופשי".
"בכל גוש אבן מסתתר פֶּסֶל, ועל הפַּסָל מוטל לחשוף אותו".
שאלו את התלמידים מהי כוונת האמן בדבריו. כיצד האמירה באה לידי ביטוי ביצירות הלא גמורות? דברו אִתם על תהליך היצירה שבו עובדים בשלבים כדי ליצור את התוצר הסופי.
מדברים
- מה דעתכם על היצירות הלא גמורות שראיתם? האם הן יפות בעיניכם? אילו יתרונות ואילו חסרונות יש ביצירה לא גמורה?
- יש האומרים שהיצירות אינן גמורות בכוונה. איזו סיבה יכולה להיות לאמן לא לסיים את עבודתו? מה ניתן ללמוד מכך?
- בעקבות דברי מיכלאנג'לו, כיצד היצירות הלא גמורות מלמדות על התפיסה שלו שהדמויות כבר קיימות ושעליו רק לשחרר או לחשוף אותן?
- האם לדעתכם אפשר ליצור מכל חומר גלם כל דבר או שלכל חומר יש היצירה שמתאימה לו? נמקו.
- מה מלמדים אותנו הפסלים על תהליך היצירה?
- יש אמנים שבכוונה אינם משלימים את יצירותיהם וכך מפרסמים אותן. איזו סיבה יכולה להיות לאמנים לא לסיים את יצירתם בכוונה? איזה מסר הם מעבירים לצופה?
- איך אתם מרגישים כשאינכם מסיימים יצירה?
אפשר גם
- המשורר דן פגיס כתב שיר בעקבות אמירתו של מיכלאנג'לו המדבר דווקא על כישלונו של האמן לחלץ באופן מושלם את היצירה הצפונה בחומרי היצירה. קראו את השיר "בגוש השיש", והסבירו אותו על פי השימוש באמירתו של מיכלאנג'לו. לפי פגיס, הכד אינו מצליח להיחלץ מהחומר, המנגינה עדיין אבודה ומחפשת את החליל שילכוד אותה, וכן הלאה. שתי השורות האחרונות מלמדות שהאמן ממשיך לנסות עוד ועוד בלי להתייאש. דבר זה בא לידי ביטוי בבירור בשורה האחרונה שאינה גמורה ובהיעדר נקודה לאחר המילה האחרונה. המטרה היא שהקורא יחזור לתחילת השיר ויחבר את השורה האחרונה לשורה הראשונה, ביטוי לתהליך יצירה אין-סופי: "אבל היד […] חוזרת ליציריה ומולכת בגוש השיש".
- אוגוסט רודן שהושפע ממיכלאנג'לו יצר פסל של יד אלוהים היוצאת מתוך גוש לא מעובד של אבן ואוחזת בבני האדם הנבראים. התבוננו בתמונה ושאלו: מה יכול להיות הרעיון שעומד מאחורי היצירה, ומדוע יד האלוהים יוצאת מתוך חומר לא מעובד? ניתן להשוות אותו לפסל אחר של מיכלאנג'לו – "ענק מתעורר" שמתאר בריאה של אדם מתוך חומר לא מעובד.
- ניתן לקשר את הנושא לפתגם "סוף מעשה במחשבה תחילה" על תכנון יצירה ושלבי עבודה.
קישורים ברשת
תצלומים ומידע על פסלי העבדים של מיכלאנג'לו