מכאב לשיר
השיר ספר שירי של רחל המשוררת מלמד על החומרים הסוערים שמהם עשויה היצירה שלה ועל קלות הדעת שבה הקוראים מקבלים אותה.
סֵפֶר שִׁירַי
צְרִיחוֹת שֶׁצָּרַחְתִּי נוֹאֶשֶׁת, כּוֹאֶבֶת,
בִּשְׁעוֹת מְצוּקָה וְאָבְדָן,
הָיוּ לְמַחֲרֹזֶת מִלִּים מְלַבֶּבֶת,
לְסֵפֶר שִׁירַי הַלָּבָן.
נִגְלוּ חֶבְיוֹנוֹת לֹא גִלִּיתִי לְרֵעַ,
נֶחְשַׂף הֶחָתוּם בִּי בְּאֵשׁ,
וְאֶת תּוּגָתוֹ שֶׁל הַלֵּב הַכּוֹרֵעַ
יַד כֹּל בִּמְנוּחָה תְּמַשֵּׁשׁ.
רחל, גַּן נָעוּל, דבר, תל אביב תרצ"ה-1935, עמ' עא
פירושי מילים
מלבבת – יפה
חביונות – דברים חבויים, סודות
החתום בי באש – דברים קשים שהשאירו בי את חותמם
תוגתו – עצבותו


ספר שירי הוא שיר אַרְס-פּוֹאֵטִי (כלומר תוכנו עוסק בשירה עצמה) המלמד על חומרי היצירה של המשוררת – הכאב, המצוקה והאבדן – ועל קלות הדעת שבה הקוראים מקבלים את השירים – "יד כל במנוחה תמשש", כאילו הם סחורה בשוק. השיר מעיד על החשיפה הרבה שכרוכה בכתיבת שירים ועל גילוי החביונות (הסודות) שהמשוררת אינה מגלה אף לקרובים לה.
"ספר שירי הלבן" – ספרי השירה של רחל אכן נעטפו בעטיפה פשוטה ולבנה. שורה זו גם מעמיקה את המתח בשיר בין הסערות בלב המשוררת ובין ההגשה הנאה והנעימה לקוראים.
רחל בלובשטיין סלע (1931-1890), הנקראת רחל המשוררת או פשוט רחל, היא מהמשוררות המוערכות בשירה העברית. היא עלתה לארץ כחלוצה, עבדה בחקלאות, חיה בדגניה וגורשה מהקיבוץ משום שחלתה בשחפת. את שנותיה האחרונות העבירה בבדידות ובסבל, והם ניכרים בשיריה.
פעילות זו מתאימה לתלמידים בוגרים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- קראו עם התלמידים את השיר, והסבירו את הנאמר בו. הסבירו על הניגוד בשיר בין עצמת הרגשות של המשוררת ובין האופן שבו הקוראים מקבלים את השירים.
מדברים
- איזו חוויה מתוארת בשתי השורות הראשונות של השיר?
- מהי "מחרוזת מילים"? באיזה מובן הצריחות הופכות למחרוזת מילים?
- מאילו חומרים עשוי השיר לפי המשוררת? ציינו שני דברים.
- לפי השיר, מה היחס של הקוראים לשיר? מה ניתן ללמוד מיחס זה על מידת ההבנה של הקוראים את הרגשות הסוערים של המשוררת ועל ההזדהות של הקוראים אִתם?
- השיר מלמד על הקושי שביצירה: הפער בין הרגשות של היוצר ובין יחס הקוראים ליצירה. מה הפער הזה מלמד אותנו על האפשרות להרגיש ולהבין באמת את מה שמרגיש אדם אחר?
- משוררים ממשיכים לכתוב על אף הפער הזה. מדוע?
- האם השיר נוגע לליבכם? אילו רגשות הוא מעורר בכם כלפי המשוררת?
- השיר מלמד על הקושי בכל סוג של יצירה. איך קושי זה יכול לבוא לידי ביטוי בסוגי יצירות אחרות? האם יש אמנויות שבהן הקושי הזה קל יותר ושבהן הקהל מרגיש יותר את רגשות היוצר?
- האם גם אתם מרגישים לפעמים שמישהו אחר אינו מצליח להבין אתכם ולהזדהות עם הרגשות שלכם במלואם?
אפשר גם
- אפשר להשמיע או להקרין אחד משני הביצועים לשיר: השירה של ליאור פרלה והשירה של חוה אלברשטיין. בעקבות הביצוע של פרלה שאלו: מה הסרטון מוסיף על המילים של השיר? האם הוא עוזר לחוות את הרגשות של המשוררת או דווקא מקשה על כך? למה?
- אפשר להציג לתלמידים את כריכת אחד מספרי רחל, "ספיח". הכריכה פשוטה ולבנה. שאלו את התלמידים: מה המשמעות של מראה הכריכה בהקשר של השיר? השורה המתארת את ספרה של רחל "ספר שירי הלבן" – לְמה היא מנוגדת? כיצד היא מעצימה את הפער שדיברנו עליו?
- השיר כביטוי למצוקת המשורר אינו רעיון חדש: מזמורי תהילים רבים נכתבו כביטוי למצוקה של המשוררים בעקבות הצרות שבאו עליהם. אפשר ללמוד את מזמור קלז בתהילים המבטא את מצוקתם של גולי בבל. גם מגילת איכה נכתבה על רקע חורבן ירושלים ומבטאת את כאבו של הכותב על הזוועות שחזו עיניו. מה לדעתכם הדמיון ומה השוני בין שירת רחל לטקסטים אלה?
- אפשר לחבר את הלימוד ללימוד על יצירתו של ויליאם טרנר שבה הסערה החיצונית משמשת להמחשת סערותיו הפנימיות.