מפתח של גשמים
על פי המדרש, שלושה כוחות נתונים בידיו של אלוהים: הורדת גשמים, יצירת חיים ותחיית המתים. הכוחות הללו קשורים זה בזה בהיותם מעניקי חיים.
שְׁלוֹשָׁה מַפְתְּחוֹת בְּיָדוֹ שֶׁל הַקַָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא וְאֵין בְּרִיָּה שׁוֹלֶטֶת עֲלֵיהֶם […] וְאֵלּוּ הֵם:
מַפְתֵּחַ שֶׁל תְּחִיַּת הַמֵּתִים
וּמַפְתֵּחַ שֶׁל עֲקָרוּת
וּמַפְתֵּחַ שֶׁל גְּשָׁמִים.
דברים רבה, פרשה ז, פיסקה ו


המדרש מציין שלוש דברים שאינם נשלטים בידי האדם: פריון, תחיית המתים וגשמים. הקשר ביניהם הוא הענקת חיים. מזונו של האדם ולכן גם חייו נסמכים על ירידת הגשמים. כמובן בעת העתיקה בצורת השפיעה על חייהם של בני האדם במישרין, הרבה יותר מכפי שהיא משפיעה על חיינו היום. את תחיית המתים אפשר לפרש כמצב שבו אדם היה חולה אנוש ונרפא, וגם היא על פי החכמים נתונה בידיו של אלוהים בלבד.
השימוש במילה "מפתחות" לתיאור הכוחות הללו מתקשרת לכתוב בספר דברים שהמדרש מפרש: "יִפְתַּח ה' לְךָ אֶת אוֹצָרוֹ הַטּוֹב אֶת הַשָּׁמַיִם לָתֵת מְטַר אַרְצְךָ בְּעִתּוֹ" (כח, יב). לפי דימוי זה, לאלוהים יש אוצר (מחסן) של גשמים, וכדי לפתוח אותו, נדרש המפתח המצוי אך ורק בידי אלוהים. לעומת הגשמים, דברים אחרים שהאדם זקוק להם בחייו תלויים במעשי האדם עצמו.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- שאלו את התלמידים אם הם מכירים את הביטוי "נפתחו ארובות השמים" ומה פירושו.
- למדו את המדרש והסבירו מהם "המפתחות". דונו עם התלמידים באופן שבו הגשמים מעניקים חיים. הסבירו על ההשפעה שהייתה לבצורת על החיים בעבר (וההשפעה החלקית שלה גם היום) ומכאן על חשיבות הגשמים.
מדברים
- "מפתחות" הם דימוי ליכולות. מה הן שלוש היכולות במדרש? על פי המדרש, למי יש היכולות האלה ולמי אין?
- מה משותף לשלושת המפתחות?
- הסבירו כיצד מפתח הגשמים מעניק חיים.
- אילו דברים בחיים אתם מרגישים שאין לכם שליטה עליהם? איך זה גורם לכם להרגיש?
- האם הייתם מעדיפים שתהיה בידכם שליטה מלאה על הכול? האם יש יתרון להיעדר שליטה? הסבירו.
אפשר גם
- אפשר להציג תמונה אחת או כמה תמונות וסרטונים של השפעות הבצורת, לדוגמה: אדמה סדוקה באלג'יריה, שיחים מצהיבים ושדה תירס מיובש. בקשו מהתלמידים להמציא סיפור על ההתרחשויות הקודמות לתמונה ועל ההתרחשויות שלאחריה. בסיפור ידברו על השפעת הבצורת על בני האדם, בעלי החיים והטבע באזור. שאלו אם היה בכוחן של הדמויות בסיפור לעשות משהו כדי להפסיק את הבצורת.
- אפשר להציג תמונה של "אבני הרעב" שנחשפו בנהר אלבה שבצ'כיה ולהסביר: בעקבות בצורת קשה בקיץ 2018 ירד מפלס מי הנהר וחשף כתובות על אבנים מהמאה ה-17 המזהירות מפני הרעב שכנראה חוו הכותבים כשמפלס מי הנהר ירד לגובה זה בתקופתם. על אחת האבנים נכתב: "כשתראו אותי – תבכו". הציעו לתלמידים לחשוב על כתובת שהיו רוצים להשאיר לדורות הבאים שהיא לקח מהידע הסביבתי שקיים היום. לחלופין הם יוכלו לכתוב תגובה לכתובת החקוקה על אבני הרעב בעקבות הניסיון בימינו.
- אפשר להזכיר את הפסוק שהמדרש מבוסס עליו: "יִפְתַּח ה' לְךָ אֶת אוֹצָרוֹ הַטּוֹב אֶת הַשָּׁמַיִם לָתֵת מְטַר אַרְצְךָ בְּעִתּוֹ" (דברים כח, יב). אוצר בלשון התורה הוא מחסן שבו אוגרים דברים חשובים. דונו באיזה אוצר מדובר בפסוק. בקשו מהתלמידים לחשוב על "אוצר" אחד של משהו שהם רוצים אבל מרגישים שאין להם שליטה בו. כל תלמיד ייצור בחומרי יצירה "מפתח" בשביל האוצר שלו.
- במסורת היהודית השיטה להתמודד עם חוסר השליטה במפתח הגשמים היא פנייה לאלוהים בתפילה ובבקשה שיפתח את אוצרותיו. אפשר לקשר את הנושא ללימוד תפילת הגשם.
- בכיתות הגבוהות אפשר להרחיב ולשוחח על אי-השליטה של האדם תוך השוואה בין העבר לתקופתנו. כיום באמצעות המדע והרפואה נדמה שהאדם התקדם מאוד בדרך לשליטה גם בלא צפוי. שאלו את התלמידים איך משתמשים בקִדמה ברפואה ובמדע בתחומים של הולדה, חולי, מוות וגשם והאם הקדמה אכן מעניקה לנו שליטה מלאה. האם "המפתח" לחיים כבר בידינו? אפשר לצפות בסרטון על זריעת עננים (עד הדקה השלישית).