משפחות אומנה
הטוב ביותר לילדים הוא לגדול עם הוריהם, אך אם ההורים אינם יכולים לספק לילדים את צורכיהם הבסיסיים, טוב שיש חלופה זמנית – משפחות אומנה.
הנושא של אומנה הוא נושא רגיש במיוחד, ומוצע למורה לשקול אם הנושא מתאים לאופי הכיתה ולהרכבה.
חכמים אמרו: "המגדל נקרא אב ולא המוליד" (מדרש שמות רבה, פרק מו), כלומר הכינוי אב או אם אינו קשור להורות ביולוגית אלא להורות בפועל.
אומנה, שלא כמו אימוץ, היא אימוץ ילד באופן זמני, בדרך כלל מכיוון שיש תקווה שהילד יוכל לחזור לבית הוריו. לעתים עם השנים, כאשר ברור שתקווה זו לא תתממש, הורי האומנה נעשים להורים המאמצים.
כדי להיות הורי אומנה, נדרשים מאמצים רבים: ילדי אומנה הם ילדים שעברו טראומה קשה של היעדר מסגרת משפחתית יציבה ופעמים רבות סבלו מהזנחה ואף התעללות. על האומנים לקבל אותם כפי שהם ולתמוך בהם תוך ידיעה שכל היקשרות רגשית – שחשוב שתיווצר – עשויה להיגמר בשיברון לב עת יחזרו הילדים לבית הוריהם.
בישראל האומנה נעשית על פי רוב דרך עמותות שפועלות ברישיון משרד הרווחה. הן בוחרות את המשפחות שפונות אליהן כדי לוודא שיוכלו לעמוד באתגר הקשה, ואז מפנות אליהן ילדים מתאימים.
יש משפחות שבבתיהן חיו עשרות ילדי אומנה ואף מאות.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- צפו בסרטון על סיפורה של משפחת אומנה (אפשר לצפות עד 4:10).
מדברים
- מה ההבדל בין אומנה לאימוץ?
- מה הקשיים הרגשיים שכרוכים באומנה? (חשבו על הקושי של הורי האומנה ועל הקושי של הילדים.)
- אם יש צורך בפתרון דחוף לילדים במצוקה, הם נשלחים לגור באופן זמני במרכזי חירום שמנהלים אנשי מקצוע ושיש בהם מדריכים. מה היתרון של משפחה לעומת מרכז חירום לדעתכם, ומדוע משתדלים שמרכז החירום יהיה זמני בלבד?
אפשר גם
- הסופרת גלילה רון-פדר-עמית היא אם אומנה ידועה בישראל ובעקבות חוויה זו כתבה את סדרת הספרים אל עצמי. אפשר להציע לתלמידים לקרוא את הספרים.
- במקורותינו שני סיפורי אומנה מוכרים:
האומנה של בת פרעה למשה: "ויגדל הילד [משה] ותביאהו [אחותו] לבת פרעה ויהי לה לבן" (שמות ב, י). בת פרעה היא שנתנה למשה את שמו, מדוע לדעתכם היא זו שעשתה זאת ולא האם הביולוגית שהניקה אותו?
האומנה של מרדכי לאסתר, כפי שמסופר במגילה: "ויהי אֹמֵן את הדסה היא אסתר בת דודו […]" (ב, ז). אפשר להיזכר בסיפור: כיצד דאג מרדכי לאסתר, הגן עליה אך גם דחק בה לפעול למען עמה ולא רק לטובתה האישית. אפשר להתבסס על סיפור המגילה בחרוזים או על תקציר של המגילה, שניהם בהפקת קרן תל"י. - לבוגרים אפשר להציע לצפות בסרטון המגולל את סיפור חייה הקשה של סאשה ואת קרן האור שהייתה משפחת האומנה בחייה.