משקיעים באדמה
שיטת החקלאות התעשייתית של ימינו מזיקה לאדמה ולטבע. העמותה "משקיעים באדמה" רואה בחקלאות בת קיימה פתרון שיש להשקיע בו למען האדמה ולמען האדם.
מטרת העמותה "משקיעים באדמה" היא לשקם את האדמה ולשמור עליה באמצעות מתן הלוואות בלי ריבית לחקלאים המשתמשים בשיטות חקלאיות המיטיבות עם בריאות האדם והאדמה. העמותה פועלת בהשראת התנועה "Money Slow" העולמית שהעבירה בעשור האחרון יותר מ-80 מיליון דולר בהלוואות בריבית נמוכה או אפסית ליותר משמונה מאות פרויקטים שתומכים באדמה.
המניע לפעילות העמותה הוא הכרה בנזקי החקלאות התעשייתית לאדמה. כך למשל בישראל אדמה פורייה נעשית לא פורייה בקצב מהיר פי מאה מקצב ההתחדשות שלה. החקלאות התעשייתית שוחקת את האדמות, מרוקנת אותן ממינרלים, מגבירה את זיהום האוויר, המים והאדמה ופוגעת במגוון הביולוגי. תמיכה כלכלית בחקלאות בת קיימה תעודד חקלאים קטנים ומקומיים לבחור בשיטות גידול מיטיבות לאדמה ולאדם.
החקלאות המחדשת מבוססת על עקרונות של חקלאות בת קיימה על ידי חיקוי של עקרונות הטבע. בעקרונות של גישה זו: הימנעות מפגיעה באדמה, חיפוי, מגוון ביולוגי וקשר אקולוגי בין צומחים וטורפים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- צפו בסרטון על חקלאות מחדשת.
- הסבירו על התנועה "משקיעים באדמה" ועל חקלאות בת קיימה.
מדברים
- מה הן הבעיות המוזכרות בסרטון ושהאדמה והסביבה סובלות מהן בשל שיטת החקלאות הנפוצה היום?
- את מה מחדשת החקלאות המחדשת? למה יש צורך לחדש את זה?
- בסרטון מוזכרים כמה עקרונות חקלאיים בשיטת החקלאות המחדשת שמחקים את הטבע. הזכירו שיטה אחת והסבירו כיצד היא תורמת לסביבה.
- אילו חסמים שאינם מוזכרים בסרטון מונעים לדעתכם מכל החקלאות לעבור לשיטות המוצעות? (למשל חוסר עניין או אי-אמון בתפיסה זו, עלות כלכלית, שמרנות וחוסר היכרות עם השיטות המוצעות)
- בסרטון נאמר: "אנחנו יכולים לגרום לשיקום הסביבה, דרך הבחירות הצרכניות שלנו". הסבירו את הכוונה במשפט זה, והציעו רעיונות לבחירות צרכניות שיכולות להיטיב עם הסביבה ושאתם יכולים לאמץ.
- התנועה "משקיעים באדמה" נותנת לחקלאים שעוסקים בחקלאות בת קיימה הלוואות כספיות. למה לדעתכם חקלאים אלו זקוקים לתמיכה כספית? מה זה יכול ללמד אותנו על הקונפליקט בין רווח כלכלי לערכים? האם לדעתכם ניתן גם לשמור על הסביבה וגם ליהנות מרווחה כלכלית? הסבירו.
אפשר גם
- אפשר לצפות בסרטון ולהבין יותר מהי בכלל אדמה וכיצד ניתן לתמוך בחקלאות בתהליכים הטבעיים של האדמה בלי להזיק לה.
- למדו על גישות שונות לעבודת האדמה בתכנית אדמ"ה של קרן תל"י
- הגינות הקהילתיות הן דוגמה לחקלאות מקומית בת קיימה. לִמדו עליהן וחשבו כיצד ניתן לממש בהן את העקרונות שנלמדו בשיעור על חקלאות מחדשת.
- תוכלו ללמוד על אמנות שיקום קרקעות בהקשר של שיקום האדמה וחידושה.
- אפשר ללמוד את השיר "בראשית" של חיים חפר המציג את ההשפעות של האדם המזיקות לסביבה.
- אפשר ללמוד את דברי א"ד גורדון על חשיבות חיבור האדם לטבע והפער בין האדם והטבע בעידן המודרני.
- תוכלו להקים קרן כיתתית למיזם מקומי למען האדמה (כמו גינה קהילתית). התלמידים יוכלו להכין ולמכור מוצרים (כמו עוגיות) או לאסוף כסף למיזם או בקבוקים למִחזור תמורת פיקדון.
- אפשר להשתתף בניסוי של בדיקת בריאות האדמה.
קישורים ברשת
- אתר התנועה "משקיעים באדמה" ומסמך החזון של העמותה
- אתר התנועה "Slow Money" העולמית
- כתבה על התנועה "משקיעים באדמה"
- על חקלאות מחדשת באתר העמותה לחקלאות מחדשת