סעודה משפחתית רב-דורית
דמיינו שתוכלו להזמין לארוחת ערב משפחתית את הסבא רבה רבה שלכם. האמן אנטוני גויקוליאה הגשים את הרעיון הזה ביצירתו המציגה ארוחה משפחתית רב-דורית.


אנטוני גויקוליאה הוא אמן אמריקאי יליד 1971, בן להורים מהגרים מקובה. ביצירה ארוחת ערב (2008), המורכבת משני ציורים זה לצד זה, הוא מציג ארוחת ערב משפחתית רב-דורית. המשתתפים בארוחה הם בני משפחתו מדורות שונים שבמציאות לא היו יכולים להיפגש בארוחת ערב כזו. לצורך זאת אסף האמן תצלומים משפחתיים של בני משפחה מהעבר, צייר את דיוקנם והציב אותם זה בצד זה לאורך שולחן. הציור נראה כתצלום ומתעתע בצופה. השלב השני ביצירת האשליה שזהו תצלום הוא ציור של מה שנראה כתשליל (הנגטיב) של היצירה. בכך הוא מבטא את הכמיהה לשייכות לשושלת המשפחתית, אבל גם את האשליה וחוסר האפשרות לממש את כמיהתו.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- שאלו את התלמידים: האם יש אצלכם סעודה שרבים מבני המשפחה המורחבת שלכם משתתפים בה? האם יש מישהו שהייתם רוצים שישתתף בה אבל אינו שם? מי?
- הציגו את היצירה "ארוחת ערב" של אנטוני גויקוליאה (לחצו על התמונה להגדלתה), והסבירו על הטכניקה שבה נוצרה ועל משמעותה.
מדברים
- את מי "הזמין" האמן לארוחת הערב המשפחתית בציורו? האם מפגש כזה היה יכול להתקיים במציאות?
- מה לדעתכם רצה האמן לומר בכך על בני משפחתו מהדורות הקודמים ועל הקשר שלהם לחיים שלו היום?
- את מי אתם הייתם מזמינים לארוחה משפחתית רב-דורית? על מה הייתם רוצים לדבר אתם?
- בחברה היהודית נהוג לאכול ארוחות חג ושבת משפחתיות, לפעמים רב-דוריות. מה לדעתכם מפגש רב-דורי סביב שולחן האוכל תורם למשתתפים?
אפשר גם
- הציעו לתלמידים להכין בבית תמונת סעודה משפחתית המשלבת תמונות של בני משפחה מהעבר. ערכו מצגת מהיצירות, והתלמידים יספרו מיהם המצולמים ומדוע הוסיפו אותם לארוחה המשפחתית.
- אפשר לקרוא את שירה של ענבר תבור על סבתא אסתר ולדון בקשר בין מסורת ומזון, דרך החיבור לסבה ולמה שהיא מייצגת.
- אפשר ללמוד גם על אוכל וזהות יהודית ולדון באופן שבו סעודות החג והשבת משמרות את הקשר עם המסורת והשושלת היהודית.
- אפשר ללמוד על היצירה "טרמפולינה" ולדבר גם על האתגרים שבסעודות חג ושבת משפחתיות.