"עד דלא ידע"
מצווה יוצאת דופן בפורים היא המצווה לשתות לשכרה. חכמים קבעו מדד מפתיע לקיום המצווה – עד שהאדם לא יבחין בין רשעותו של המן ובין צדקותו של מרדכי.
מִיחַיַּיב אִינִישׁ לְבַסּוֹמֵי בְּפוּרַיָּא עַד דְּלָא יָדַע בֵּין אָרוּר הָמָן לְבָרוּךְ מָרְדֳּכַי [חייב אדם להשתכר בפורים עד שלא יבחין בין "ארור המן" ל"ברוך מרדכי"].
תלמוד בבלי, מסכת מגילה, דף ז, עמוד ב
במגילה נאמר שיש לעשות בימי הפורים ימי משתה – סעודה שבה שותים יין. בתלמוד נאמר שחובה להשתכר בפורים עד כדי טשטוש ההבחנה בין רשעותו של המן לצדיקותו של מרדכי. מכאן שפירוש הציווי "עד דלא ידע" הוא לשתות עד כדי איבוד אמות מידה מוסריות של טוב ורע, אולי על פי הרעיון במגילה של "ונהפוך הוא" – ההיפוכים והשינויים בסיפור המגילה.
החכמים נחלקו בהבנת האמרה בתלמוד ובהלכה הנובעת ממנה. משום החשש שהשכרות תביא לידי הוללות ואף חטא, היו שקבעו שאין לשתות לשכרה, אלא במידה שהיא מעט יותר מהרגיל לאדם השותה. כך לדוגמה פסק הרמ"א: "ישתה יין יותר מלימודו מעט, ויישן, ומתוך שישן לא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי" (אורח חיים, סימן תרצ"ה, סעיף ב). הרמ"א, בעקבות רמב"ם ופוסקים אחרים, רצה לשמור על גבולות ואמות מידה מוסריים גם בחג הפורים וגם במצב של שכרות. לכן הוא קבע שניתן להגיע למצב של "עד דלא ידע" גם בשינה, ואין צורך להגיע לשכרות של ממש.
הפעילות מתאימה לבוגרים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- צרו שני שלטים: "ארור המן" ו"ברוך מרדכי". בכל פעם הרימו שלט אחד, והתלמידים יצעקו את הכתוב על השלט. החליפו בין השלטים ובלבלו את התלמידים. על התלמידים לנסות שלא להתבלבל.
- לחלופין אפשר לרשום על הלוח את המילה "עדלאידע" ולשאול את התלמידים מה פירושה. האם הם יודעים מה מקור המילה?
- קראו את הקטע מהתלמוד, והסבירו מה פירוש "עד דלא ידע".
מדברים
- שתיית אלכוהול יכולה להביא לידי בלבול בשיקול הדעת, אבל גם לתופעות אחרות כמו חוסר יציבות, הקאה, שמחה ועייפות. למה לדעתכם קבעו החכמים שדווקא הבלבול הוא סימן לשכרות? (אולי כדי ליצור אווירת היפוך על פי סיפור המגילה)
- מדוע לדעתכם החכמים רוצים שנתבלבל בין הטוב והרע בסיפור המגילה? מה אפשר ללמוד מכך?
- האם קרה לכם שמשהו שחשבתם שהוא טוב גיליתם שהוא רע, ומשהו שחשבתם שהוא רע גיליתם שהוא טוב? אם כן, ספרו על כך.
- כיצד "עד דלא ידע" קשור ל"ונהפוך הוא"?
אפשר גם
- אפשר ללמוד על מקור מצוות סעודת פורים ומשתה.
- אפשר ללמוד על שמחה ונחמה באכילה ועל הקשר בין שמחה ליין.
- מידע נוסף אפשר למצוא ביחידה "עד דלא ידע" באתר JEBD של EFI, בהפקת קרן תל"י.