עוף החול
אברהם אופק צייר את עוף החול המיתולוגי שלעולם אינו מת לחלוטין – הוא מתחיל את חייו שוב ושוב, במעגל בלתי נגמר.
אברהם אופק, חוה האכילה את הבהמה ואת החיה ואת העופות, חוץ מעוף אחד ושמו חול. אלף שנה הוא חי ובסוף אלף שנה אש יוצאת מקינו ושורפתו ומשתייר בו כביצה וחוזר ומגדל אברים וחי, 1989


עוף החול הוא יצור מיתולוגי הקיים בתרבויות רבות. לפי כמה פרשנויות, הוא מוזכר גם במקרא בספר איוב: "כחול ארבה ימים" (כט, יח). לפי המיתולוגיה המצרית, עוף החול חי במדבר בין 500 ל-1,500 שנה, עד שהוא מכלה עצמו באש, ושב לחיים מתוך אפרו. גם במסורת היהודית ניתן למצוא סיפורים על אודות עוף החול. באחד מהם, במדרש בראשית רבה (יט, ה) שעליו מבוססת כותרת היצירה שלפנינו, מסופר שחוה האכילה את כל בעלי החיים בפרי עץ הדעת ובכך גזרה את דינם לחיות חיים קצובים. עוף החול היה היחיד שסירב לאכול, ולכן הוא מת וקם לתחייה שוב ושוב.
האומן, אברהם אופק (1933–1990), ממקם בחלקו העליון של הציור את עוף החול ותחתיו את חוה. יחד הם יוצרים שעון חול. על ידה של חוה סמל של שור המייצג פריון. האומן מבקש להציג את הקשר בין מחזוריות ופריון. חוה, אם כל חי, ועוף החול אשר מת ושב לחיים מלמדים על תהליך מחזורי הקיים בטבע שבו כל החיים נבראים מתוך מה שקדם להם.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הנחו את התלמידים להתבונן בציור ולהתייחס לצורות ולצבעים שלו. על התלמידים לנסות להבין את משמעות החלוקה למשולשים ביצירה. תוכלו להציע פרשנות: המשולשים הם ביטוי לארבעת היסודות או ארבע העונות. תוכלו גם להתייחס לצורה של שעון החול שנוצרת מהמשולשים. בקשו מהתלמידים להתבונן באישה ובעוף שבציור, וקראו את המדרש שהוא גם כותרת היצירה. בקשו מהתלמידים להסביר מה לדעתם הקשר בין המדרש ליצירה.
- בקשו מהתלמידים להביא דוגמאות מחייהם למצבים שבהם הם הרגישו כמו עוף החול – משהו שהם עסקו בו נגמר או תקופה מסוימת הסתיימה, והם שבו והתחילו מחדש. אפשר גם לבקש דוגמאות מחיי האדם והטבע ולדבר על כך שאף על פי שאין אנחנו בני אלמוות, יש בחיינו תהליכים רבים של סוף והתחלה כמו חייו של עוף החול. התייחסו גם לכך שלפעמים יש לסיים משהו כדי להתחיל שלב חדש או תקופה חדשה. דונו עם התלמידים: מה אנחנו לוקחים איתנו ממה שהסתיים? האם אנחנו "מתחילים מאפס" בכל פעם וכל התחלה היא התחלה חדשה לגמרי?
מדברים
- במה שונה עוף החול הדמיוני מהיצורים החיים? מה על פי המדרש גרם להבדל זה?
- חוה היא "אם כל חי" (בראשית ג, כ) – היא קשורה לתחילת החיים מעצם יכולתה להביא חיים לעולם. עוף החול יוצר את חייו בעצמו. חשבו על מצבים שבהם כדי להתחיל דבר מה, יש צורך באדם אחר, ועל מצבים שבהם אנחנו יכולים להתחיל משהו בכוחות עצמנו.
- למה לדעתכם על עוף החול למות כדי להיוולד מחדש במקום לחיות לנצח? האם לדעתכם בכל פעם שרוצים להתחיל התחלה חדשה, יש צורך לסיים את הדבר הקודם? האם דברים באמת מסתיימים או שאנחנו לוקחים איתנו דברים מכל התנסות וחוויה שהייתה ונגמרה? הביאו דוגמאות.
- האומן השתמש בציורו בדימוי של שעון חול. היכן הוא נמצא בציור? מה לדעתכם רצה האומן לומר באמצעות דימוי זה? כיצד חוה ועוף החול קשורים לשעון החול?
- מה לדעתכם הקשר בין חוה, "אם האנושות", לעוף החול על פי האומן?
- היצירה מחולקת לארבעה משולשים. יש האומרים שהם מייצגים את ארבע עונות השנה או את ארבעת היסודות בטבע – אוויר, מים, אש ואדמה. כיצד עונות השנה מייצגות את רעיון המחזוריות ואת המוות והלידה מחדש? התייחסו למשל לצמחים או לבעלי חיים.
אפשר גם
- אפשר לבקש מהתלמידים לחלק דף לארבעה משולשים כמו ביצירה ולצבוע כל חלק בצבע אחר. בקשו מהם לבחור צבע אחד שבעיניהם קשור לסוף וצבע אחד שמייצג התחלה. שאלו אותם כיצד בחרו את שני הצבעים הנוספים ומה הם מייצגים במחזורים של סוף והתחלה. תוכלו גם לדבר על ארבע עונות השנה וצבעי העונות ועל כך שעונות מקיימות מחזוריות של סוף והתחלה בטבע.
- אפשר גם לעסוק בזווית יצירתית אחרת לנושא עוף החול דרך יצירתו של יגאל תומרקין "עוף החול", בכיכר הלוחמים בחולון.
- תוכלו גם להרחיב את הדיבור על חוה "אם כל חי" ולשוחח על לידה כהתחלה דרך שתי יצירות אומנות נוספות.
- אפשר ללמוד מדרש נוסף המספר על גורלו של עוף החול בתיבת נח.