קלוד מונה – צייר האור
קְלוֹד מוֹנֶה, צייר אימפרסיוניסטי, ביקש לבטא את ההתרשמות שלו מהאובייקטים ומהסצנות שצייר; ההתרשמות שלו השתנתה על פי אור היום המשתנה.


הצייר קלוד מונה (1926-1840) צייר סדרות אחדות שבכל אחת הוא צייר את אותו המקום בזמנים שונים ביום: ערמות שחת בשדה, תחנת הרכבת סן-לזר שבעיר פריז, חבצלות המים והגשר היפני שבגינתו בעיירה זִ'יוֶורִני והקתדרלה של רואן למשל. אולם אלה לא היו הנושא האמתי של ציוריו; הנושא האמתי היה השפעת האור על המראה ובעיקר התרשמותו מהמראה. לכן כונה מונה "צייר האור".
כדי לצייר את הסדרה קתדרלת רואן (שבה שלושים יצירות!) שכר מונה חדר מול הכנסייה והציב מול החלון את כן הציורים שלו. שעת היום היא שקבעה על איזה ציור יעבוד: בשעות הבוקר צייר את הקתדרלה באור הבוקר, ובשעות הצהריים עזב את הציור אף על פי שלא סיים לעבוד עליו ועבר לציור של הקתדרלה באור הצהריים, וכן הלאה.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הקרינו לתלמידים את המצגת. הצעות לדגשים בצפייה:
- שימו לב שבצד היצירות רשומים שעת היום או תנאי התאורה של הציור.
- שקופית 1: מסבירים שקתדרלה היא כנסייה המשמשת מקום מושבו של ראש הכנסייה בעיר (בישוף העיר), ועל פי רוב היא עומדת בכיכר המרכזית בעיר. רצוי להוסיף מידע על קלוד מונֶה על פי הרקע למורה.
- שקופית 6: מונֶה הניח כתמים קטנים של צבעים זה ליד זה או זה על זה ולא צבע בצבע אחיד.
- בשקופית 7 תמונות של ארבע היצירות להשוואה, ורצוי להקרין אותה בעת הדיון.
מדברים
שאלות על כל יצירה
- מהם הצבעים של האבן בכל תמונה?
- באיזו שעה של היום לדעתכם צויר כל ציור? כיצד אנחנו יכולים לדעת זאת?
- איזו אווירה משרה האור המאיר את הכנסייה בכל אחת מהיצירות?
שאלות לדיון כללי
- האם היצירות "מדברות" אליכם? אם כן, אילו תחושות הן מעוררות בכם?
- מונֶה כונה "צייר האור". מדוע?
- מונֶה מראה לנו שאותו אובייקט יכול להיראות שונה לגמרי בהשפעת השינויים באור. הביטוי "לראות את הדברים באור אחר" – מה פירושו?
- מהי המשמעות של הביטויים "לצבוע משהו בצבעים כהים" ו"לצבוע משהו בצבע ורוד"?
- תארו דבר שאירע לכם ושאפשר לתאר "בצבעים כהים" או "בצבע ורוד".
אפשר גם
- פעילות ציור בזוגות: אפשר להציע לתלמידים לצייר את אותו הנוף בדיוק. תלמיד אחד יצייר אותו ביום סגרירי, והתלמיד האחר ביום שמש. בעקבות זאת ניתן לבקש מהם להשוות את הצבעים שבהם צבעו כל אלמנט בנוף שציירו.