קום והתהלך בארץ
במקומות רבים בתנ"ך מיוחסות לארץ ישראל תכונות אנושיות. שירו של יורם טהרלב שהפך לנכס צאן ברזל בשירה העברית אף הוא מייחס לארץ תכונות ורגשות. |
קום והתהלך בארץ
מילים: יורם טהרלב קוּם וְהִתְהַלֵּךְ בָּאָרֶץ זֹאת אָכֵן אוֹתָהּ הָאָרֶץ, קוּם וְהִתְהַלֵּךְ בָּאָרֶץ… וְכַרְמֵי עֲצֵי הַזַּיִת קוּם וְהִתְהַלֵּךְ בָּאָרֶץ
|
מתוך אתר האינטרנט של יורם טהרלב


השיר נכתב ללהקת פיקוד צפון כדי לעודד את הציבור הישראלי לצאת לטייל בשבילי הארץ. המשורר משתמש במעין "שיבוץ" פסוק מהתנ"ך, מתוך הקריאה של אלוהים לאברהם להכיר את ארץ כנען: "קום התהלך בארץ" בשינוי קטן – "קום והתהלך בארץ".
ההאנשה של הארץ אינה ייחודית לשירה החדשה. בשירת "האזינו" בתנ"ך נכתב: "האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ אמרי פי" (דברים לב, א). גם רבי יהודה הלוי מספרד של ימי הביניים כתב בשירו: "ציון, הלא תשאלי לשלום אסירייך?" וכך רבים אחרים. |
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- השמיעו את השיר ששרה להקת פיקוד צפון.
- בזמן ההאזנה בקשו מהתלמידים לכתוב את התכונות של ארץ ישראל כפי שהן באות לידי ביטוי בשיר.
מדברים
- מהן התכונות של הארץ על פי השיר? (ביישנית, ענווה, חולמנית). מדוע לדעתכם המשורר מייחס לארץ ישראל את התכונות הללו?
- מהו הקשר בין הארץ למטייל בה? (אהבה, חיבוק).
- נסו לשער מדוע בחר המשורר לפתוח את השיר בפראפרזה על הפסוק מחומש בראשית.
- בשיר מתוארת הארץ היום – אספלט ובנייני ראווה, ותחתיה הארץ הביישנית. איזו מהפנים של הארץ אתם אוהבים יותר? מה היתרון של כל אחד מהם?
- בשיר מובלט גם הניגוד בין העבר וההווה: פעם הייתה האדמה הביישנית והענווה – היום יש בה אספלט ובנייני ראווה; פעם היינו עם חגור ותרמילים – היום ילדים וגגות אדומים. לְמה מובע געגוע בשיר? לְמה המשורר אינו מתגעגע? האם לדעתכם שינוי הוא דבר טוב?
- על פי השיר, לכל מקום יש כמה שכבות, וכאשר אנחנו מטיילים, אנחנו פוגשים "שוב את ארץ ישראל". חשבו על מקום שטיילתם בו. אילו שתי שכבות היו בו – של העבר ושל ההווה, של הגלוי ושל הנסתר?
אפשר גם
- אפשר להציע לתלמידים לצייר בית אחד מהשיר.
- מומלץ ללמד את השיר בהקשר של הפעילות אברהם מתהלך בארץ העוסקת בפסוק מחומש בראשית שעליו מבוססת שורת הפתיחה בשירו של טהרלב.
קישורים ברשת
- מידע על השיר באתר של יורם טהרלב