רואים את העיוורים
כיצד ניתן לחיות ללא אור? עם שאלה זו העיוורים מתמודדים בכל יום, והיא מעוררת שאלה חשובה לא פחות: כיצד לעזור להם לתפקד בסביבתם? בכך נעסוק בעקבות הצפייה בסרטון על התערוכה "דיאלוג בחשיכה" שבמוזאון הילדים בחולון.


התערוכה "דיאלוג בחשיכה" פתוחה לתלמידים בני יותר מתשע. בעת הביקור מדריכים עיוורים מוליכים את הילדים באולמות הנתונים בחושך מוחלט שמשוחזרים בהם אתרים שונים: חוף הים, חדר בתוך בית, רחוב, בית קפה וכדומה. הביקור מסתיים בשיחה עם המדריך על התמודדותו עם מוגבלותו בחיי היום-יום שלו.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- לפני הצפייה בסרטון אפשר לשאול את התלמידים מהם הקשיים שעיוורים חווים בשל מוגבלותם. בסרטון נגלה עוד קשיים שייתכן שהתלמידים אינם יכולים לשער.
- הקרינו את הסרטון.
מדברים
- מהם הקשיים שהעיוורים חווים ושלא ידעתם שהם קיימים?
- אילו קשיים אינם נובעים מהמוגבלות הפיזית שלהם אלא מיחס החברה כלפיהם? כיצד אנו יכולים להסיר לפחות את הקשיים האלה?
- הסבירו את המשפט לקראת סוף הסרטון: "הרואים אינם רואים את העיוורים". האם אתם מסכימים?
- כמסופר בסוף הסרטון, ביוון העתיקה נחשבו העיוורים לחכמים יותר מהרואים. הסיבה היא שרבים מהם שמים לב למידע לא חזותי על המתרחש מסביבם ושהרואים אינם שמים לב אליו. כיצד אפשר להסביר את היכולת הזאת – על אילו חושים נשענים העיוורים כדי לתפקד בעולם? מדוע חושים אלו לפעמים מפותחים אצלם יותר מהחושים של האנשים הרואים?
אפשר גם
- אפשר להקרין את המצגת להאיר את עולמם של העיוורים שמוצגים בה כתב ברייל ועוד המצאות שעוזרים לעיוורים לתפקד באופן עצמאי יותר על אף החושך שהם חיים בו.
- אפשר לבקר בתערוכה "דיאלוג בחשיכה" במוזאון הילדים בחולון. ראו לעיל את הרקע למורה.
- הספר הלן ואני – גיבורים אמיתיים של טל בן שחר ושירלי יובל-יאיר מספר על חייה של הלן קלר, עיוורת וחירשת. הספר מתאים לשיח ולפעילות בכיתות הנמוכות על החיים ללא חוש הראייה.
- אפשר להציע לתלמידים לחקור את הנושא של כלבי נחייה. אם מכירים אדם שיש לו כלב נחייה, אפשר להזמין אותו לכיתה לספר כיצד נראים חיי היום-יום שלו.