שימור זיכרונות תרבות
העולם הולך ונעשה גלובלי, וכך התרבויות נעשות דומות זו לזו. יש החוששים מאבדנם של אוצרות תרבות ייחודיים ופועלים לשימורם. הצלם ג'ימי נלסון הוא אחד מהם.
עם ההתפתחות הטכנולוגית של התקשורת האנושית, העולם הולך ונעשה "כפר גלובלי" – מקום שבו לאנשים ממקומות שונים יש שפה משותפת ומאפייני תרבות דומים. בצד הצדדים החיוביים של התהליך, ובהם פחות מאבקים אלימים בין לאומים ויותר רווחה עולמית, אלפי תרבויות שהיו פעם חלק בלתי נפרד מהאנושות הולכות ונכחדות. יש שרואים בדאגה את התהליך ומנסים לשמר את המגוון התרבותי באמצעים שונים.
הצלם הבריטי ג'ימי נלסון משוטט ברחבי העולם, מצלם שבטים נדחים ומתעד את סיפורם ואת תרבותם – הטקסים והמנהגים שלהם.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- הקרינו לתלמידים את הסרטון "הרף עין, והם אינם" של ג'ימי נלסון (גרסה ארוכה יותר).
- שאלו מה משותף לדעתם לכל האנשים שמופיעים בסרטון. כמובן משותפים להם דברים כמו מסורתיות, תרבות פרימיטיבית, היעדר טכנולוגיה וכו', אך הסיבה שהצלם נסע למקומות נידחים לצלם את התרבויות האלה היא שהן עומדות להיכחד (לא האנשים עצמם, אלא התרבות שלהם).
- ספרו על נלסון והשליחות שלו (היעזרו בכתבה בקישורים).
מדברים
- מדוע לדעתכם חשוב לג'ימי נלסון לתעד ולשמר תרבויות מסורתיות?
- מדוע התרבויות האלה עשויות להיכחד בעשרות השנים הקרובות?
- האם נראה לכם שחשוב לשמר תרבויות מסורתיות? נמקו את תשובתכם.
- האם מאפייני תרבות של העם היהודי הולכים ונכחדים? חשבו על הסבא רבא או הסבתא רבתא שלכם אם עודם בחיים: האם יש מאפיינים תרבותיים שהם משמרים (שפה, שירים, בגדים, מנהגים, טקסים ועוד) שלא עברו לאף לא אחד מצאצאיהם? האם נראה לכם שחשוב לשמר אותם, ואם כן, איך אפשר לעשות זאת?
אפשר גם
- אפשר להכיר את התכנית "זיכרון עולם" של אונסק"ו שמטרתה לשמר את אוצרות הרוח של התרבות האנושית, ובהם ספר התורה העתיק כתר ארם צובא ואוסף דפי העדות של יד ושם.
- גם לתרבות היהודית יש אוצרות שעשויים להיכחד, ובראשם שפות היהודים שנשמרו במשך מאות שנים והיום כבר כמעט ואין מדברים בהן. אפשר להכיר את המיזם "לשון הבית" שואף לשמר את השפות האלה, ואִתן מאפייני תרבות אחרים הולכים ונכחדים של קהילות בגולה.
קישורים ברשת
- האתר של ג'ימי נלסון – אתר יפהפה שבו אפשר להיכנס למפה, לשוטט ולהכיר שבטים נכחדים ברחבי העולם
- כתבה על ג'ימי נלסון באתר "וואלה"