שינויים בטבע באלול
חודש אלול הוא ראשית הסתיו ומאופיין בשינויים במזג האוויר, בחי ובצומח.
השינויים בעונת הסתיו
עזריה אלון
בסיפורים מארצות הקור מתחילים תמיד החיים בטבע באביב. בקיץ הכל רענן ופורח, בסתיו מבשיל הפרי והעולם שוקע בעצב ובסגריר, ובחורף הכל דומם או מת – עד שיבוא הזמן להתעורר שוב באביב.
בארץ ישראל הסדר הוא אחר לגמרי. האביב שלנו קצר מאד, ובו מגיעה הפריחה לשיאה; רוב הצמחים מפסיקים את פעילותם לקראת הקיץ, פרט להבשלת פרי, ודווקא בסוף אלול ובראשית תשרי מתחוללת תמורה בכל הנוף שלנו.
כמעט בבת אחת מרגישים, כי אכן היום התקצר. סביב ראש השנה מתרחש שוויון היום והלילה. הלילות נעשים לא רק יותר ארוכים אלא גם יותר קרירים. לפנות ערב אנחנו רואים עננים שטים ושקיעות צבעוניות – השקיעות היפות ביותר בשנה.
עם ירידת החום הגדול מתעורר בעצים, בשיחים ובצמחים אחרים הלבלוב הסתווי, וכאן המקום לגלות את ה"סוד": מלבד עונת הלבלוב האביבית, המוכרת לכולנו, יש גם לבלוב בתקופת תשרי, ואצל הצמחים אחרים הוא לא פחות חשוב: הקיץ גורם לעצים להפסיק את צמיחתם, ולולא הלבלוב הסתווי היתה זו הפסקה ארוכה כל כך, עד שהעץ לא היה יכול לעמוד בה. באזורים ערבתיים ומדבריים אין לבלוב בתקופת תשרי – ולכן כה מועטים העצים ומיני העצים באזורים אלה.
צמחי בצל ופקעת אף הם מרגישים בשינוי: אחדים (חצב וחבצלת) פורחים, אף כי בחוץ עדיין שורר יובש. אחרים מתחילים בהכנות בעומקי הקרקע, מפתחים את הניצנים שבתוך הבצל, מוציאים שורשים ראשונים ומתכוננים לפריצה אחר הגשם.
מתוך האתר מכון שיטים
הסתיו בישראל הוא בחודשים ספטמבר ועד אמצע דצמבר, ובלוח העברי ראשיתו בחודש אלול. מזג האוויר בסתיו הישראלי אינו יציב, לעתים חלים בו שינויים קיצוניים בתוך שעות מעטות. תופעות מזג אוויר נפוצות בסתיו הישראלי הן שרב, סופות רעמים, ימים חמים רצופים, עננות מתגברת ורוחות מזרחיות הנקראות גם שרקיות.
פרחי הסתיו הם סתוונית היורה, כרכום חורפי, חלמונית גדולה, נרקיס סתווי והמין הפולש טיונית החולות שמגיעה לשיא פריחתה בסוף הקיץ ובסתיו. המוכר ביותר הוא פרח החצב הפורח באלול ונחשב מבשר הסתיו. גובה עמוד הפריחה של החצב הוא 50 ס"מ עד 180 ס"מ, והפריחה נמשכת כשבוע. בחורף, לאחר התייבשות עמוד הפריחה, בצל החצב מוציא עלים אל על פני הקרקע ואוגר מזון ומים כדי שיוכל להצמיח את עמוד הפריחה בשלהי הקיץ.
החיות של עונת הסתיו הן השבלולים והציפורים הנודדות מארצות קרות לארצות חמות. הנחליאלי הלבן הוא מראשוני הציפורים הנודדות המגיעים לארץ, ולכן נחשב אף הוא מבשר הסתיו בתקופת אלול.
חלק מהעצים מתחילים את תהליך השלכת באלול. תחילה העלים מאבדים את צבעם הירוק. בעלים של עצים נשירים מסוימים נחשפים צבעים אחרים – גוונים של כתום, צהוב ואדום. לבסוף יתייבשו העלים וינשרו מהעץ, והעץ ייוותר עירום. בחורף ייכנס העץ לתרדמה, והשרת העלים תאפשר לו לחסוך את האנרגיה הדרושה לשמירה על העלים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- צפו בסרטון קצר המציג כמה ממאפייני ראשית הסתיו בטבע. שאלו את התלמידים מי הם מבשרי הסתיו בסרטון.
- קראו את דבריו של עזריה אלון על ראשית הסתיו והשינויים בטבע בחודש אלול והסבירו אותם.
מדברים
- לפי הקטע, במה שונה הטבע הישראלי מהטבע המתואר בסיפורים של ארצות קרות כמו אירופה?
- אילו שינויים מתחוללים בטבע בחודש אלול, ראשית הסתיו?
- למה יש לבלוב נוסף בסתיו? האם הבחנתם פעם בלבלוב זה?
- מה אתם אוהבים במזג האוויר של חודש אלול ולמה?
- בלוח העברי השנה מתחילה בסתיו, ואִתה מתחילה גם שנת הלימודים. איך לדעתכם העונה שבה מתחילה השנה יכולה להשפיע על התחושות, הציפיות והשינויים שמביאה אתה השנה החדשה?
אפשר גם
- אפשר להרחיב ולקרוא גם את אחד הקטעים האלה על השינויים בטבע באלול:
קישורים ברשת