שינוי נקודת מבט
הפסל היפוך העולם מזמין את הצופים בו לשנות את נקודת מבטם על העולם.
אניש קאפור, היפוך העולם, 2010


הפסל היפוך העולם של הפסל ההודי-בריטי היהודי אָניש קאפּוּר מאפשר לצופיו לשנות את נקודת מבטם ולראות את העולם הפוך אף שהם נשארים עומדים כרגיל. הפסל עשוי פלדת אל-חלד, גובהו חמישה מטרים, וצורתו כשל שעון חול. הוא משקף בהיפוך את הצופה וסביבתו. הפסל שייך לסוגה אמנותית של "אמנות תלוית מקום", יצירה שנוצרה בשביל מרחב תצוגה מסוים. הוא נוצר במיוחד למוזאון ישראל ומוצב במקום הגבוה ביותר במוזאון. הפסל צופה אל אתרים ונופים מגוונים בירושלים ומשקף למביטים בו את השמים ואת שטח המוזאון והעיר הסובבת בהיפוך. בכך הוא הופך בין ירושלים של מעלה לירושלים של מטה ובין השמים לארץ, והצופה צופה עצמו הפוך.
בבסיס היצירה עומדת התפיסה המסורתית שלפיה לירושלים הארצית יש גם ירושלים רוחנית מקבילה. במדרש מוסבר כי אלוהים אוהב מאוד את העיר ולכן בנה אותה גם בסביבתו הרוחנית: "וכן אתה מוצא שירושלים מכוונת למעלה כמו ירושלים של מטה, מרוב אהבתה של מטה עשה אחרת למעלה" (תנחומא, פקודי א).
היצירה מהפכת את התפקידים ומאפשרת לצופה להיות בירושלים הרוחנית מכיוון שהעיר של מטה נראית למעלה, בראש הפסל, והוא בתוכה.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- חלקו לתלמידים כפיות מתכת, ובקשו מהם להתבונן בעצמם משני צדי הכפית. שאלו אותם איך מרגישים כשהם רואים את עצמם הפוך בצד הקעור של הכפית?
- הציגו תמונה של הפסל היפוך העולם וספרו עליו.
מדברים
- מה ייחודו של הפסל היפוך העולם? מה רומז שמו?
- הפסל מבוסס על המסורת שלפיה לעיר ירושלים הארצית יש גם ירושלים רוחנית, "ירושלים של מעלה". מה לדעתכם מביע רעיון ההיפוך בהקשר של מסורת הזו?
- כיצד לדעתכם מרגישים הצופים בפסל? למה?
- מתי הפיכה או שינוי של נקודת המבט שלנו יכולים להועיל לנו?
אפשר גם
- אפשר ללמוד על אמנות קינטית שעיקרה שינוי ותנועה ולהשוות בין הדרכים השונות של היצירות לבטא שינויים חזותיים.
קישורים ברשת
הסבר על הרעיון המובע בפסל (באנגלית, אפשר לבחור כתוביות בעברית בתרגום אוטומטי)
הסבר על הסיבה להיפוך העולם במראה קעורה (באנגלית)