שלום בין הפכים
קל להביא שלום בין דומים, אך מה באשר לשלום בין הפכים? נדון בכך בעקבות דברי רבי נחמן מברסלב.
עִקַּר הַשָּׁלוֹם הוּא לְחַבֵּר שְׁנֵי הֲפָכִים, עַל-כֵּן אַל יְבַהֲלוּךָ רַעְיוֹנֶיךָ אִם אַתָּה רוֹאֶה אִישׁ אֶחָד שֶׁהוּא בְּהִפּוּךְ גָּמוּר מִדַּעְתְּךָ, וְיִדְמֶה לְךָ שֶׁאִי אֶפְשָׁר בְּשׁוּם אֹפֶן לְהַחֲזִיק בְּשָׁלוֹם עִמּוֹ, וְכֵן כְּשֶׁאַתָּה רוֹאֶה שְׁנֵי אֲנָשִׁים שֶׁהֵם שְׁנֵי הֲפָכִים מַמָּשׁ, אַל תֹּאמַר שֶׁאִי אֶפְשָׁר לַעֲשׂוֹת שָׁלוֹם בֵּינֵיהֶם, כִּי אַדְּרַבָּא [ההפך], זֶהוּ עִקַּר שְׁלֵמוּת הַשָּׁלוֹם לְהִשְׁתַּדֵּל שֶׁיִּהְיֶה שָׁלוֹם בֵּין שְׁנֵי הֲפָכִים. כְּמוֹ הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ שֶׁעוֹשֶׂה שָׁלוֹם בִּמְרוֹמָיו בֵּין אֵשׁ וּמַיִם שֶׁהֵם שְׁנֵי הֲפָכִים.
רבי נחמן מברסלב, קיצור ליקוטי מוהר"ן פ, אות א


רבי נחמן מברסלב (1772–1810) הקים את חסידות ברסלב והיה האדמו"ר היחיד שלה, שכן לא היה לו ממשיך לאחר מותו. דמותו הייתה נתונה במחלוקת, היו לו מחלוקות רבות עם אדמו"רים של חסידויות אחרות, והחסידות שייסד נרדפה משום שהייתה יוצאת דופן. הוא לא הותיר אחריו כתבים, אך תלמידו רבי נתן העלה את משנתו על הכתב.
בכתבים אלו יש עיסוק רב בנושא השלום וחשיבותו. לתפיסתו של רבי נחמן, פתרון המחלוקות והירידה לחקר האמת המביאים את השלום מקרבים את בני האדם לעבודת האל. גם בטקסט שלפנינו ניכרות החשיבות שהקנה רבי נחמן לשלום ותפיסתו שמהות השלום היא חיבור בין הפכים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- חלקו את התלמידים לזוגות. כל זוג ינסה למצוא צמדי הפכים רבים ככל האפשר (קר-חם, שחור-לבן, אור-חושך, שמן-מים ועוד).
- בקשו מהתלמידים לחשוב מה יקרה אם ינסו לחבר את ההפכים זה לזה. מי מהם יוכלו להתחבר? מי מהם לא יוכלו להתחבר ולמה? (לדוגמה: אור וחושך לא יוכלו להתחבר כי האור יבטל את החושך; קור וחום ייצרו יחד חום ביניים – פושר; שחור ולבן ייצרו צבע חדש – אפור, וכדומה. שמן ומים לא יתחברו בדרך הפשוטה של ערבוב, אך בהשקעה של מאמץ ובתוספת חומרים מסוימים אפשר להפוך אותם לתחליב שבו נראה כאילו הם הפכו לחומר אחיד חדש, לתרכובת (הם התערבבו לגמרי).
- קראו את דברי רבי נחמן ודונו בהם.
מדברים
- בין מי למי לדעתכם קל יותר לעשות שלום – לדומים או להפכים? למה?
- איזה חשש יכול לעלות כשפוגשים מישהו שדעתו והתנהגותו הפוכות לגמרי משלנו? למה לפי רבי נחמן לא צריך לחשוש במצב כזה?
- לפי רבי נחמן, עיקר השלום הוא חיבור בין הפכים. הסבירו מה כוונתו.
- מה יכול לקרב שני אנשים הפוכים זה לזה? אילו תכונות יעזרו להם לעשות שלום, ומה ירחיק אותם זה מזה?
- הציעו דימוי לסוגים שונים של שלום בין הפכים, למשל: כמו שאפור ולבן יוצרים צבע חדש, כך חיבור של הפכים יכול להוליד בכל צד תובנות חדשות.
- דונו בזוגות: אם יש לכם חבר או חברה שהם הניגוד שלכם בכל מיני מאפיינים, איך אתם מרגישים כלפי זה? האם אפשר לאהוב גם את השונות? מה מחבר אתכם זה לזה?
אפשר גם
- אפשר ללמוד על העובדה שמגנטים בעלי קטבים הפוכים מושכים זה את זה ולערוך בכיתה ניסוי שידגים זאת.
- אפשר ללמוד על קשר בין הפכים באמצעות יצירה של קית' הרינג.
- לבוגרים: תוכלו לשחק משחק של מפגש בין הפכים. הביאו כמה נושאים במחלוקת, ובקשו מהתלמידים לבחור עמדה בכל נושא. לאחר מכן יתחלקו התלמידים לזוגות של בעלי דעות הפוכות. התלמידים יציגו זה לפני זה את דעותיהם ואת טיעוניהם. הקצו להם שלוש דקות להצגת כל דעה, ובן הזוג שדעתו הפוכה יידרש להקשיב בלי לקטוע את חברו. ערכו כמה סבבי הקשבה נאותים.