שער טיטוס – זיכרון לניצחון ולאסון
בשער טיטוס הנציחו הרומאים את ניצחונם על ירושלים, והוא מזכיר מאורע עצוב וקשה בתולדות עם ישראל. אך בתקופתנו השער נעשה סמל לתקומת העם – האחים שמיר התבססו על התבליט שבו כדי ליצור את סמל מדינת ישראל.
בשנים 70-66 לספירה התחולל בארץ ישראל "המרד הגדול" של מורדים יהודים בשלטון הרומאי. בשנת 70 היה מצור על ירושלים עד לנפילתה. טיטוס, המנהיג הצבאי של החילות שצרו על ירושלים, היה נחוש לדכא את המרד ולכן נהג בטקטיקה קשה: הרעבת האנשים הנצורים בירושלים, טבח המוני של האוכלוסייה, שרפת בית המקדש וחורבן ירושלים.
לאות ניצחון הוקם שער על שמו של טיטוס להנצחת דיכוי המרד וכיבוש ירושלים. השער הוקם בשנת 82 לספירה ברומא ועומד עד היום. בשער תבליט מפורסם של דמויות הנושאות את הביזה מבית המקדש לרומא. בביזה נמצאת גם המנורה.
סמל המנורה כפי שהוא נראה בשער טיטוס נבחר לשמש בסמל מדינת ישראל על פי הצעתם של האחים גבריאל ומקסים שמיר.
השער סימל בעבור הרומאים את הניצחון של צבא טיטוס ובה בעת היה בעבור היהודים סמל לאסון שהומט עליהם, ובכך המונומנט הזה מייצג זיכרונות הפוכים לגמרי של אותו אירוע בעבור אנשים שונים.
הערה: עשרה בטבת הוא יום הזיכרון לחורבן הבית הראשון בידי הבבלים מאות שנים לפני טיטוס, אך כמו חז"ל, אנו יכולים לקשר אותו גם לחורבן בית המקדש השני בידי הרומאים.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
מדברים
- למה לדעתכם הנציחו הרומאים את ניצחונם על המרד של היהודים בהצגת הכלים שנבזזו מבית המקדש?
- מה ידוע לכם על המנורה שהייתה בבית המקדש? מה הייתה חשיבותה?
- כיצד לדעתכם הרגישו היהודים בשנות הגלות כשעברו ליד שער טיטוס?
- מדוע לדעתכם נבחרה המנורה כפי שהיא נראית בשער טיטוס כדי לייצג את מדינת ישראל בסמל המדינה?
- איך לדעתכם מרגישים היום יהודים ליד שער טיטוס? מה זה מלמד על סמלי זיכרון?
אפשר גם
- אפשר לצפות בקטע מהסדרה עמוד האש שבו רואים את תושבי רומא היהודים שהתאספו ליד שער טיטוס לאחר ההצבעה באו"ם ב-29 בנובמבר 1947 בתפילת הודיה על האפשרות להקים את מדינת ישראל. שאלו את התלמידים: למה אותם אנשים הגיעו דווקא לשער טיטוס לאחר ההצבעה על הקמת המדינה? מה השער סימל בעיניהם בעבר ומה סימל כעת? איך הסרטון גורם לכם להרגיש? למה?
- המנורה שימשה סמל גם לממלכת החשמונאים העתיקה, ואפשר למצוא אותה על מטבעות מהתקופה (אפשר לראות מטבע כזה בתמונה, לצד חריתה שלו על מטבע 10 אגורות בן ימינו). הסמל ובו המנורה הופיע גם על אחד המטבעות של מדינת ישראל. אפשר שהתלמידים ייצרו מטבעות באמצעות חריתה ביריעת חמרן. אפשר לחרות את סמל המנורה, ואפשר לחרות סמלים אחרים. שאלו את התלמידים: כיצד בוחרים סמל מתאים לייצוג המדינה? איפה מחפשים? למה סמלים נוצרים על פי רוב מזיכרונות של אירועי עבר? מה ההבדל בין סמל חדש ובין סמל עתיק?
- אפשר ללמוד את המזמור "על נהרות בבל" של זכירת חורבן בית המקדש הראשון.
קישורים ברשת