תרופת סבתא לדיכאון
לא לכל הסובלים מדיכאון ומקושי נפשי יש גישה לטיפול וסיוע נפשי. פסיכיאטר בזימבבואה מצא דרך יצירתית לספק תמיכה נפשית גם למי שאין אפשרות להגיע לפסיכולוג.
לאחר שמטופלת של הפסיכיאטר דיקסון ציבאנדה מזימבבואה התאבדה משום שלא היה פסיכיאטר בקרבתה, החליט הרופא להכשיר קהילת סבות כדי לספק טיפול נפשי נגיש לכולם. דיקסון הבין שסבות הן משאב זמין ונפוץ בכל קהילה והכשיר אותן לתמוך בסובלים מדיכאון ומקשיים נפשיים. הן עושות זאת על ספסלים ברחוב – "ספסלי הידידות". לאחר יותר מעשור שהמיזם פועל, ניתן לזהות את ההשפעה המיטיבה של הסבות. על פי מחקר, הטיפול של הסבות בדיכאון יעיל מהטיפול של הרופאים המוסמכים. עוד גילה המחקר כי מספר מקרי ההתאבדות במדינה ירד פלאים והחוסן החברתי בזימבבואה עלה. סיפור זה מלמד על הכוח החברתי של הקהילה הקרובה לעזור ולתמוך במצבי דיכאון ועל החשיבות של אמפתיה והקשבה בריפוי. כמו כן הוא מזכיר לנו את חשיבותם של הזקנים – בכוחם לסייע מתוך ניסיון חייהם, ויש להם תפקיד במארג החברתי התקין.
קראו כתבה על המיזם.
אפשר לשמוע עוד על המיזם בהרצאת TED של הפסיכיאטר דיקסון ציבאנדה.
תכל'ס איך ניגשים לנושא?
- בקשו מהתלמידים לכתוב מכתב המתאר חוויה מעציבה שחוו. לאחר מכן בקשו מהם לחשוב למי היו רוצים לשלוח את המכתב – להורה? אח? אחות? סבא? סבתא? מורה? חבר? חברה? בקשו מהם להסביר למה דווקא להם.
- ספרו לתלמידים על מיזם "ספסלי הידידות" בזימבבואה.
מדברים
- איזה אירוע הניע את הפסיכיאטר דיקסון ציבאנדה להכשיר סבות לטפל בסובלים מדיכאון? למה לדעתכם אירוע זה דווקא השפיע עליו כך?
- אילו יתרונות יש בפנייה דווקא לסבות כאשר יש צורך באוזן קשבת או בעצה?
- תארו את הרעיון של דיקסון במילים שלכם. האם לדעתכם הרעיון היה מצליח גם בארץ? למה?
- בישראל אין מחסור חמור במטפלים כמו בזימבבואה. בכל זאת איזו השראה יכול לתת לנו הסיפור? מה ניתן ללמוד ממנו כדי לעזור לאנשים שסובלים מדיכאון או מרגשות קשים כאן?
- למי אתם תעדיפו לפנות לעזרה במקרים כאלה? למה?
- המקום שבו הסבות מקבלות את "מטופליהן" הוא ספסל מחוץ למרפאה – "ספסל הידידות". למה לדעתכם הוא נקרא כך? נסו לחשוב: למה עוד יכול לשמש ספסל כזה בארץ?
אפשר גם
- אפשר ללמוד על מחלת הדיכאון וההתמודדות איתה מספר הקומיקס "מר דיכאון".
- אפשר ללמוד את האגדה על מעלתם של אנשים שמטרתם לשמח אחרים.
- אפשר לחשוב על רעיון לשימוש ב"ספסל ידידות" בקהילה או בבית הספר כדי לענות על צורך אמיתי בקהילה ולפעול יחד להקמת המיזם.
- אפשר לקרוא את הסיפור "יגון" להבנת הצורך האנושי בהקשבה.